Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vége a ciklusnak, de nincs kész a 86-os főút

Ipkovich György szerint sikeres az út felújítása, de ma már óvatosabban fogalmazna. Négy évvel ezelőtti ígéretére emlékeztettük Szombathely polgármesterét, a 86-os főút miniszteri biztosát.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Négy éve már, hogy főoldalunkon elindítottunk egy számlálót Indul a visszaszámlálás, avagy ide nekünk a négysávos 86-os utat! 2006. November 07. 23:30 . Ipkovich György és Hankó Faragó Miklós ugyanis a 2006-os választás kampányban megígérte, hogy a választási ciklus végére befejeződik a 86-os főút Győr és Szombathely közti szakaszának felújítása, és kétszer két sávos gyorsforgalmi úton autózhatunk majd.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A számláló a ciklusból hátrelévő napokat számlálta, május végére lenullázódott. A főút ugyanis nincs készen, csupán a váti elkerülő néhány kilométeres szakasza valósult meg. Megkerestük hát a két politikust.

Hankó Faragó Miklós azóta visszavonult a politikától, az április választásokon el sem indult. Telefonhívásunkra annyit mondott, nem szeretne nyilatkozni. Ipkovich György viszont szívesen állt diktafonunk elé, íme a vele készült rövid interjú.

- Nem tűnik sikertörténetnek a 86-os felújítása.

- Amit elértünk a 86-osnál, azt nagyon nagy sikernek tartom, hiszen a semmiből indultunk és jelenleg ott tartunk, hogy van olyan szakasz, amit már használni lehet. Vállalásunknak megfelelően a Szombathely és Győr közötti teljes úthosszon folyik valamilyen munka a gyorsforgalmi út létrehozása érdekében. Vagy már befejeződött. De ha esetleg megint vállalok ilyen feladatot, akkor azért kalkulálok néhány olyan dologgal, amit laikusként korábban nem ismertem.

A minta: a váti elkerülő gyorsforgalmi szakasza
Horváth Balázs

A legnagyobb gond egyébként nem az utolsó négy évben, hanem 2002-ben jelentkezett. El kellett fogadtatnunk a kormánnyal és a felsővezetéssel, mennyire fontos dolog, hogy Szombathelyt gyorsforgalmi út kösse össze az M1-essel. Ez ugyanis nem volt evidencia. Az európai pénzből megvalósuló fejlesztési tervhez aztán 2006-2007-ben sikerült csatlakozni, ez biztosította a forrást.

- Négy évig tartott, amíg elfogadta a tervet a kormány?

- Hogyne. Talán emlékeznek rá, hogy nemzetközi konferenciákat szerveztünk A harmadik évezred Borotyánkő útja címmel. Pozsonytól Szlovéniáig, Ausztriáig közlekedési szakembereket, diplomatákat hívtunk meg annak bizonyítására, hogy a rajtunk keresztülhaladó észak-déli korridor egy fontos közlekedési útvonal. Ebben sok ember nagyon sok munkája fekszik. És ennek hatására került bele 2006-ban a Nemzeti Fejlesztési Tervbe, és akkor teremtődött meg az anyagi forrás.

2007-ben módosult a gyorsforgalmi utakról szóló törvény, ekkor került bele a 86-os Szombathelyig tartó fejlesztésének terve. 2009-ben aztán már volt olyan kész szakasz, ahol közlekedhettünk. Nagyon szívesen leállok beszélgetni azzal, aki ennél gyorsabban csinál gyorsforgalmi szakaszt.

- Hol tartanak most a munkával?

- A Szombathely és Vát közötti 11 milliárd helyett 4 milliárdért építik meg az utat 2009. May 22. 07:08 tíz km-es szakaszra érvényes szerződés van és folyik a kivitelezés. Az ütemével nem igazán vagyok megelégedve, meg kellene nézni, miért megy lassan, de a lényeg, hogy folyik a munka. A váti elkerülőt Átadták a 86-os váti elkerülőjét 2009. June 10. 16:38 ismerjük, ez a minta, ilyenen szeretnénk autózni végig. A Vát és Szeleste közti utat, valamint a Szeleste elkerülőt Alapkövet raktak le Szelesténél – Döcögős útépítés 2009. May 30. 17:03 várhatóan ebben az évben, augusztus, szeptember környékén átadják, ezzel bővül az autózható szakasz.

Ipkovich ma már óvatosabban fogalmazna
sadness

Nagyon nagy szakasz van Szeleste és Csorna között, kiírták a pályázatot a tervezésre, jó hír, hogy a környezetvédelmi engedély megvan erre a szakaszra. Csak a vegetáció megfigyelése tartott egy évig, mert ezt írják elő a szabályok. Ezeket a szabályokat pedig be kell tartanunk, mert megköveteli az EU az általa finanszírozott fejlesztéseknél. Várhatóan ez év végére, jövő év elejére elkészülnek a tervek, következik a régészeti feltárás, majd a kivitelezés meghirdetése. A befejezés 2012-2013-ra várható.

Csornán évekig vitatkoztak…

Úgy tűnik, hogy engedélyt kapott a csornai elkerülő, az eddig legkritikusabb szakasz. Legyünk őszinték, egy évvel ezelőtt még elfogadott rendezési terve sem volt a városnak, ami tartalmazta volna az elkerülő utat. Hosszú évekig vitatkoztak például arról, hogy északon vagy délen kerülje-e meg az út a várost, ebbe nekünk nem volt beleszólási jogunk. Így az engedélyeztetés is elhúzódott.

A Csorna és Enese közti, és az Enese és M1-es közti szakaszokon jelenleg a régészeti feltárás folyik, ebben az évben kezdődhet az építés. Az Enese elkerülő hét kilométerén már folyik a kivitelezés, bízunk benne, hogy még az idén használatba vehetjük.

Tehát ha megnézzük az egész utat Szombathelytől az M1-ig, valamilyen státiumban minden szakaszon munka folyik, reméljük, amit elkezdtünk, azt be is fejezzük. Nagy kérdés, hogy az új kormány esetleg nem állítja-e le a nagyberuházásokat. De ennek nem látom nagy veszélyét, mert a költségek nagy részét uniós pénzekből fedezik, nem nagyon lehet ezeket az összegeket más célokra fordítani.

- De térjünk vissza a 2002-2006-os időszakhoz. A döntés politikai kérdés volt, valóban négy évig kellett győzködni a kormányt?

- Nem. Húsz évig kellett győzködni, de ebben az időszakban sikerült is meggyőzni. A 86-os problémája nem tegnap jött elő, azóta létezik, amióta itt élünk. Az is igaz, hogy 2004 óta, amióta uniós tagok vagyunk, felerősödtek a gondok, hiszen azóta terheli le igazán a forgalom a 86-ost. A vámhatárok megszűnése után zúdult ránk a baltikumi forgalom. Ez a tény azért segített a kérdés kezelésében.

Jeleztem már az új kormánynak is, hogy ha egyszer valaha is ki akarunk békülni Szlovákiával, akkor – az ostobaságokon felül – konkrét problémák megoldásában kell elindítani a együttműködést. Erre kiváló alkalom a 86-os és az észak-déli közlekedés. Ez az a kérdés, amiben együttműködésre lehet fogni a szlovákokat, sőt, várják is ezt. Mert ők a Poszonytól és a Fertő-tótól keletre lévő területek közlekedésének megerősítésében érdekeltek, és ebben teljesen egy húron tudunk pendülni velük. A korábbi nemzetközi konferenciákon itt voltak a szlovák közlekedési és diplomáciai szakemberek, akik bebizonyították, hogy ebben a kérdésben teljesen egybevágnak a magyar és a szlovák érdekek. Ezt kellene meglovagolni.

- De visszatérve az alapkérdéshez, Ön 2006-ban azt ígérte, hogy a ciklus végére elkészül a teljes gyorsforgalmi út.

- Valószínű, ha 2006-ban ismerem az útépítési folyamatokat, 2010 helyett 2012-őt mondtam volna. De a lényeg az, hogy megindult a folyamat, és a tények azt mondják, teljesül is az ígéret. Időpontban nem, de nem is annyira az időpontra helyeztem a kérdést, hanem arra, hogy kezelni fogjuk a problémát. Mindazonáltal nagyon szívesen vitatkozom olyan politikussal, aki ennél hosszabb gyorsforgalmi utat valósított meg ebben a megyében, de hát legjobb tudomásom szerint ilyen nincs.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Túl lassú a váti elkerülő – Végigvideóztuk az utat

Néhányszáz méter kivételével csak 40-nel, 50-nel lehetne autózni az új váti elkerülőn. Az autósok nem tartják be a sebességkorlátozást, a szakemberek viszont azt mondják, csak így lehet balesetmentesen közlekedni.

Átadták a 86-os váti elkerülőjét

„Partizán módra, bozótharcosként kell összerakni a 86-os gyorsforgalmi utat” – mondta Ipkovich György miniszteri biztos az avatáson. Aztán talicskában tolt néhány métert egy újságíró kollégát.

Jogszerűen miniszteri biztos dr. Ipkovich György vagy sem? – Csontot talált olvasónk

Ipkovich György, Szombathely polgármestere a 86-os számú főút építésének miniszteri biztosa. Egy olvasónk szerint a törvény szerint nem lehetne az. Bogozgattunk.

Alapkövet raktak le Szelesténél – Döcögős útépítés

Komoly előkészületek mellett rakták le a 86-os szelestei elkerülő szakaszának alapkövét szombat délután. Még a kancelláriaminiszter is eljött Vasba.

11 milliárd helyett 4 milliárdért építik meg az utat

Az eredeti ár egyharmadáért vállalja egy cég a 86-os főút Szombathely és Vát közti szakaszának megépítését. A szakemberek szerint a vállalkozások mindenképpen munkához akarnak jutni.

Ez a 86-os felújításának részletes terve

Az útfelújításokat lebonyolító cég közleményben ismertette a 86-os főút felújításának programtervét. A teljes szakasz, Szombathelytől Csornáig, 2013-ig lesz kész. A miértekről is olvashat.

Indul a visszaszámlálás, avagy ide nekünk a négysávos 86-os utat!

A rendszerváltás óta Szombathely kapcsán mindig szóba kerül: jó utak kellenek, hogy könnyebben elérhessük a nagyvárosokat. Nos, állítólag 2010-ig elkészül az új, négysávos 86-os főút...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés