95 éve született Telly Savalas, azaz Kojak felügyelő

Ő volt a túlzottan vallásos és nagyon szadista Archer Maggott is a Piszkos tizenkettőben.

Aristotelis

Telly

Savalas, egy görög emigráns család gyermeke, amerikai állampolgárként 95. éve 1922. január 21-én Garden Cityben született. 1948-ban végzett a Columbia Egyetemen és rádiós műsorvezetőként dolgozott amikor az ABC TV

leigazolta

.

Kojak felügyelő

Ötven sorozatban játszott karakter szerepeket. Lucky Lucianot személyesítette meg a The Witness című TV-sorozatban, amikor Burt Lancaster, akivel már három filmben szerepelt együtt, felfedezte. A Birdman of Alcatrazban 1962-ben nyújtott alakításáért azonnal Oscar-díjra jelölték.

Az 1967-ben forgatott, Piszkos tizenkettő-ben nyújtott emlékezeteset, a túlzottan vallásos és nagyon szadista Archer Maggott szerepében, de sokan emlékezünk a Mackenna aranya, a Halál ötven órája és a Kelly hősei-ben látott alakításaira is.

Archer Maggott a Piszkos tizenkettőben

Ikonikussá az 1973-78 között a televíziók képernyőjén jelentkező Kojak sorozat hadnagyaként vált. A kopasz, állandóan nyalókát szopogató mindent felderítő nyomozó, egyéni, szurkálódó stílusával elsöprő sikert aratott Amerikában és Európában is. A rajongók a sorozatból készült egész estés mozikban vetített filmekre a is jegyet váltottak.

A kortalan Tellynek ekkora már örök bérlete volt, nemcsak a hollywoodi Hall of Fame csapatban, hanem a legendás detektívek, Columbo, Maigret, Simon Templar és Poirot

klubjában

is. 1994-ben bekövetkezett halála mindössze egy nappal követte 72. születésnapját.

Forrás: Facebook / Feiszt György

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra