Díjat kapott Zsuzsa, a szombathelyi hajléktalanok otthonának lakója a Belügyminisztériumtól

A nyertes képet pont akkor festette, amikor korábban nála jártunk. Zsuzsa története sok olvasónkat megérintette.

Biztosan sokan emlékeznek Zsuzsára, akiről néhány hónappal ezelőtt írtunk. Aki a festészetben talál megnyugvást - csendélet egy szombathelyi hajléktalan otthonban 2023. September 02. 19:08 A hölgy nagyapjától örökölte rajztehetségét, szépérzékét. Évekig volt kirakatrendező a Gyöngyös és a Borostyánkő áruházakban Szombathelyen, aztán alkoholproblémái miatt félrecsúszott az élete.

Lakott a Zanati úti hajléktalanszállón, majd a Kolozsvár utcai idős hajléktalanok otthonába került. Tavaly szeptemberben az otthon lakóit átvette a Magyarországi Evangélikus Egyház, így költözött Zsuzsa párjával a Johanneumba, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ egyik intézményébe.

Ott is felfigyeltek tehetségére, rendszeresen vásárolják neki a vásznat, ceruzát, ecsetet, hogy alkothasson.

Ottjártunkkor dolgozott azon a festményen, amellyel most díjat nyert.

A díjnyertes kép megalkotásának első pillanatai
Mészáros D. Zsolt

A Belügyminisztérium „Tudom, hogy van jogom! Színes hétköznapok” című ellátottjogi pályázatára több mint 500 művet küldtek be. 42 alkotást díjaztak, köztük Zsuzsa "Kezemet nyújtom feléd" című képét is.

Zsuzsa a díjátadó után
Facebook/Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ

A pályázat célja az volt, hogy a szociális intézményi ellátásban élők bemutassák miként értelmezik, és hogyan jelenítik meg az intézmény által biztosított ellátotti jogokat.

Zsuzsa a festményen keresztül mutatta meg, hogy milyen a hely, ahol él. Az óvó kéz, Istent, az egyházi intézményt ábrázolja, akvarellel festette ki a megrajzolt képet.

Az elkészült mű
Facebook/Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ

A díjátadóra a Johanneum lakóját elkísérte Zsolnainé Süle Ildikó az otthon munkatársa, aki régóta nyomon követi Zsuzsa életét, hiszen már azóta ismeri a hölgyet, hogy a Kolozsvár utcába került. Zsuzsát kedvelik a lakótársai, az intézmény munkatársai szerint csendes, visszafogott asszony, mindig segíti a többi lakót, ha kell, akkor ünnepekkor verset is mond. Napjai nagy részét pedig az alkotás teszi ki.

Örültünk, hogy a Zsuzsáról megjelent első cikkünk sok olvasónkat megérintette: együttérző, elismerő kommenteket kapott interjúalanyunk, ezért mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy beszámoljunk sikeréről, és gratuláljunk.

Zsuzsa, gratulálunk!

Zsuzsát elkísérte Ildikó, az otthon dolgozója
Facebook/Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra