Szombathelyi alkotások egy megrendítő budapesti kiállításon

A Centrális Galériában több nagy művész holokauszt témájú installációja is látható.

Egy ritka gyűjtemény látható december 3-ig a budapesti Centrális Galériában, ahová a Szombathelyi Képtárból is szállítottak installációkat elismert művészektől.

A tárlaton az 1960-as évek auschwitzi magyar kiállításainak újra felfedezett képzőművészeti anyaga kapott helyet. Azt mutatja be a kollekció, hogy a közvélekedéssel szemben a holokauszt a szocializmus korai éveiben sem számított tabunak a képzőművészetben. A kiállítás a CEU Jewish Studies Program és a Blinken OSA Archivum együttműködésében jött létre.

Facebook/OSA Archivum

Az egykori koncentrációs tábor helyén működő lengyel múzeum 1960-tól barakkokat ajánlott fel nemzeti kiállítások számára.

Az 1965-ös auschwitzi tárlat Makrisz Agamemnon mauthauseni magyar emlékműve (1959–64) után a korszak második nagyszabású, a holokauszt emlékezetét érintő állami projektje volt. A kiállítás és az ott szereplő művek egy olyan történeti elbeszélést jelenítettek meg, amelyben a hangsúly az antifasizmusra helyeződött - írja a Blinke OSA Archivum honlapja.

Az alkotások azonban hamarosan eltűntek szem elől, a művek történetét, eredeti témáját és kontextusát rekonstruálja a mostani kiállítás.

A történeti kutatás csak nemrég tárta fel, hogy az 1965-ös tárlatot megelőzte egy kisebb kiállítás 1960-ban. A mostani rekonstrukciót előkészítő kutatás során derült ki, hogy a képzőművészet ezen is szerepet kapott: túlélő női művészek (Lukács Ágnes és Káldor Rózsa) közvetlenül háború után készült munkáit állították ki, amelyek tanúságtételként, a történeti elbeszélés hiteles illusztrációiként voltak értelmezhetők.

Facebook/OSA Archivum

Sikerült az 1960-as tárlathoz kötni továbbá egy teljesen ismeretlen, Hitlert vámpírként ábrázoló nagyméretű festményt is, és azonosítani a kompozíció alapjául szolgáló művet, a később „nácivadászként” ismertté váló Simon Wiesenthal korai rajzát.

Mindkét 1960-as évekbeli kiállításról teljes mértékben hiányzott a roma holokauszt témája. Ezt szerették volna ellensúlyozni a szervezők azzal, hogy a mostani kiállítás bemutatja a legkorábbi, roma értelmiségiek kezdeményezésére készült hazai művet, Jovánovics György 1974-es, végül meg nem valósult absztrakt emlékműtervét.

A kiállításhoz 2024-ben egy gazdagon illusztrált, 200 oldalas katalógus, a kiállításon bemutatott témákat tárgyaló monográfia készül.

Cebula Annától, a Szombathelyi Képtár igazgatójától megtudtuk, hogy Szombathelyről Kass János, Péri József, Kondor Béla, Konecsni György, Hincz Gyula, Konfár Gyula és Szász Endre installációit szállították Budapestre.

Konfár Gyula: Foglyok a koncentrációs táborban című munkája a Szombathelyi Képtárból.
Savaria Múzeum
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra