Le a kalappal Szörényi előtt!

Emeljük meg a kalapot Szörényi Levente előtt, mert kiállt, saját jogán, a sokat támadott, nemzetietlennek mondott Alföldi Róbert mellett.

Reggel futott be közösségi oldalamra a hír, amit azóta ezrek lájkoltak: Szörényi, a nemzeti zenészikon nyílt levélben állt ki a Nemzeti Színház főigazgatói pályázatán újfent induló Alföldi Róbert mellett. A köztudottan jobboldali-nemzeti érzelmű zenész közös munkájuk, az István, a király 30. évi jubileumi rendezése okán írt levelet a Nemzeti direktorának (amit keretben, egészében közlünk.)

Hogy mi van? Van élet az elvhű seggnyaláson túl?

Alföldinek nincs esélye. Már azon oknál fogva sem, hogy egy szabad alkotó emberről beszélünk – aki semmiképp nem férhet be a fülkék forradalmának művészkatonái közé. Egyéni látásmódja, kísérletező, problémacentrikus művészi énje szélsőséges indulatokat gerjeszt, Robertázzák jobbról, undorítónak nevezik a szélsőjobbról, többnyire azok, akik a színházról pletykaújságokból tájékozódnak.

Nyílt titok, a Nemzeti Színház új főigazgatóját Vidnyánszky Attilának fogják hívni. De lejátsszuk a színjátékot. Meghirdetik a pályázatot, hogy aztán a politikai grémium rábökhessen a maga liblingjére: tolja maga elé, magának a nemzetnek színpadára.

Együtt - Béres Attila fotója
Béres Attila,

Alföldinek tehát tényleg semmi esélye. Akkor miért vesz részt ebben a kutyakomédiában?

Mert szeretne igazgató lenni? Vagy, mert felelősséget érez azért az öt évért, amit a Nemzetiben eltöltött, a kollégáiért, a maga becsületéért? Vagy, mert makacsul hisz abban, amit pályázatában leír:

Egy önmagát és feladatát komolyan vevő Nemzeti Színháznak olyan előadásokat kell létrehoznia, amik nem hazudnak, amik nem próbálják meg megkerülni a valóságot, és még, ha fájdalmas is, még ha nagy munkát is kíván, de bátorságot, hitet, elkötelezettséget és nyitottságot mutat fel nézőjének, de nem dolga helyette megválaszolni a feltett kérdéseket.

Szörényi hallgatott a szívére

Ebben a történetben azonban az a legszebb, hogy Alföldi (szélmalom)harcához most olyan szereplő társult, akitől a legkevésbé vártuk volna. Szörényi. De miért kevert bele ebbe a szépen lezsírozott pakliba a szilárd jobboldali elkötelezettségű zenészlegenda?

Csak egy oka lehet, le is írja - hiszen Szörényi Leventét és Alföldi Róbertet a korkülönbségen túlmenően is szinte minden elválasztja egymástól. De összeköti őket egy fontosabb dolog, a

művész felelőssége kortársai és az eljövendő nemzedékek iránt

. Mert talán ő is érzi, hogy a világnézeti alapon hozott személyi döntések rossz irányba viszik a folyamatokat, rossz utat mutatnak.

A zeneszerző széllel szemben kiabál: a király meztelen. Alföldi nem az ördögtől való, ahogy írja, tőle mértékadó rendezéseket látott a Nemzetiben és ezek meggyőzték arról, hogy a rendező érzi művészi küldetése súlyát.

Alföldinek persze ettől még semmivel nem lesz több esélye. De talán lesznek, akik megértik Szörényi üzenetét, és elgondolkodnak végre közös dolgainkon, Nemzetin innen és túl. Aznap, amikor a nyílt levél körbejárta a magyar sajtót és közösségi portálokat, hangzott el a NERrádióban Kossuth Rádióban egy beszélgetés a még a posztján lévő igazgatóval. Sokat elárul a helyzetről, ahogy a direktor a „nemzeti ellentéte a nemzetietlen színház” jegyében kérdező, jobb-bal oldali intézményvezetést firtató riporteri felvetésekre végig józanul, határozottan és intelligensen tudott válaszolni. A beszélgetés utolsó mondata ez volt:

Mennyivel normálisabb országban élnénk, hogyha ketten beszélgetnénk itt önnel, és nem külön-külön hívnának be bennünket

(A fotó forrása: mno.hu)

Szörényi Levente nyílt levele Alföldi Róberthez

Kedves Robi!

Megszólíttatásom okán írom ezt a levelet. Mindenekelőtt szeretném leszögezni: semmi nem predesztinál arra, hogy valamely intézmény - legyen az bár kulturális területen - adminisztratív ügyeiben, így az első számú vezető megválasztásában véleményt nyilvánítsak.

Sokkal fontosabbnak tartom a művészi függetlenséget, az alkotás szabadságát különösen akkor, ha egy jelentős tehetségről van szó, aki nehezen tűri a béklyót.

Jóllehet azt hinnék, hogy Szörényi Leventét és Alföldi Róbertet a korkülönbségen túlmenően világnézeti, értékrendbeli, ízlésbeli, kifejezés-eszközbeli, tehát szinte minden elválasztja egymástól, mégis azt kell mondanom, hogy van egy valami, talán a legfontosabb, ami összeköt bennünket: a művész felelőssége kortársai és az eljövendő nemzedékek iránt.

Számomra is mértékadó rendezéseidet láttam a Nemzeti Színházban, amelyek arról győztek meg, hogy Magad is érzed művészi küldetésed súlyát. Amikor felkértünk - szerzőtársammal egyetértésben - két eddigi legfontosabb és legsikeresebb művünk, az István, a király és a Kőműves Kelemen jubileumi előadásainak megrendezésére, ezek a tapasztalatok vezéreltek.

További munkáidhoz - talán érthetően kissé önző módon elsősorban a közös produkcióinkhoz - kívánok Neked további sok sikert.

Budapesten, 2012. október 23-án
Üdvözlettel:

Szörényi Levente zeneszerző
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény