Videóra vették, ahogyan egy palackban terjed a fény

Pikoszekundomok alatt haladt át a palackon, de ezúttal nem tudott észrevétlen maradni!

A „Slow Mo Guys” már régóta oktatja és szórakoztatja az embereket a lassított felvételekkel, így láthattuk már, hogyan csapódik össze egy egércsapda, miként robban szét egy vízzel töltött lufi, vagy hogyan halad egy puskagolyó a levegőben.

A legújabb dobásuk viszont 20 milliószor gyorsabb, mint bármi, amit eddig filmre vett az emberiség. A fény 300 ezer kilométert tesz meg másodpercenként, ezért Gav és Dan a CalTech Egyetemre nézett be Peng Wang posztdoktori ösztöndíjashoz, az Ultragyors Fotográfia osztályára.

A CalTech kamerája 10 billió képkockát rögzít másodpercenként, ezért itt már pikoszekundumokban kell mérni mindent, de hogy ezt kicsit kontextusba tudjuk helyezni, ez arányaiban olyan, mintha egy másodperc 31,689 évig tartana.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech