A fiatalok is örömmel majszolják a legendás piaci lángost

A szombathelyi Vásárcsarnokban rövid látogatást tettünk Porpáczy Gábor boltjában, ahol a hajnalig bulizó ifjak, és az idegenbeli túrára induló Falco-szurkolók is gyakran tömik meg a bendőjüket. Beszélgetésünkből egyebek mellett kiderül, hogy a főnök minden nap fél négykor ébred, de munka után már nem bíbelődik a lángosokkal.

Hétvége, kora délelőtti órák a szombathelyi piacon. A nyüzsgésből arra következtetünk, hogy a szerdán, csütörtökönként gyakran érzékelhető pangáshoz képest most igazán jókor érkeztünk. Van élet, és van zsongás is: a Vásárcsarnok sorai között egymást kerülgetik a fonott kosarat cipelő nénik, az asszony által teleírt bevásárlócetlit szúrós szemmel bogarászó férfiak, no meg a gyors, ám lehetőleg minél ízletesebb reggeli után ácsingózó diákok. Miközben megpróbálunk különösebb karambolok nélkül átvágni a tömegen, azt azért megállapítjuk, hogy a legtöbben a zöldségeket meózzák, bár nem panaszkodhatnak az érdeklődésre a tojást árulók sem.

Célállomásunk egyébként Porpáczy Gábor hosszú évek (évtizedek) alatt legendássá vált piaci lángossütő boltja. Az utolsó kanyarból kifordulva látjuk, hogy a lángosos előtti sorban nyugdíjas néni, iskolatáskás fiatal, menedzserkülsejű úriember, valamint az apja kezét türelmetlenül rángató gyerkőc is élesíti már az ízlelőbimbóit. Mindannyian a magyar konyha hagyományos sült lepényére várnak. Mi pedig a főnökre, aki gyors kézfogás után befelé invitál minket. Oda, ahová a vásárlók már nem léphetnek be.

Ha azt mondom, lángos, mi jut róla először az eszébe? Egy finom harapnivaló, a munka, vagy valami egészen más?

Természetesen több minden is bevillan a lángossal kapcsolatosan, ám elsőként mindenképpen az, hogy immár nagyjából 40 éve hivatásszerűen foglalkozom, illetve jelenleg családi vállalkozásban foglalkozunk az elkészítésével. Korábban Szombathelyen, a vasútállomás közelében, az egykori Marx Károly (ma Welther Károly) utcában kezdtük a munkát, és utána költöztünk a Vásárcsarnokba. Most már idestova 25 esztendeje dolgozunk itt, a piacon.

Lángos
Porpáczy Gábor körülbelül 40 éve süti a lángosokat
Mészáros Zsolt

Tegyük fel, hogy idejön egy külföldi vendég, aki a lángosról érdeklődik. Hogyan mutatná be neki ezt az ételt?

Lényegében egy hazai találmányról van szó, amely rövid idő alatt egyre népszerűbb lett, s a hatvanas évektől kezdve körülbelül olyan jellegzetes ételévé vált a magyar konyhának, mint amilyen Olaszországban a pizza. A napjainkban is alkalmazott receptek alapján készült lángosok már jóval a világszerte ismert hamburgerek megjelenése előtt a sütőkben ropogtak. Az eredeti a fokhagymás változat, később aztán jött a tejföl, a sajt, manapság pedig már egyre különlegesebb ízesítésekkel találkozhatunk. Ezek szintén finomak. Nálunk egyébként sima és fokhagymás lángos kapható.

Ügyelve arra, hogy ne adjunk tippeket a konkurenciának, mit tart a jó lángos legfőbb titkának?

Nagyon sok múlik a megfelelő minőségű étolajon, valamint a jó alapanyagokon. Fontos, hogy a lángos mindig frissen készüljön, a vevői kívánságoknak megfelelően. Érdekességként megemlíthető az is, hogy 40 éve ugyanazt a receptet használjuk.

Találkozott már olyan emberrel, aki kategorikusan kijelentette, ő márpedig ki nem állhatja a lángost?

Őszintén szólva még nem találkoztam ilyennel.

Figyeltem a kiírást: reggel 6 órától 11-ig várják a vásárlókat. Mikor szokott kelni, hogy az első lángosok időben ropogósra süljenek?

Hajnalban fél négykor kelek, este pedig 21 óra körül szoktam lefeküdni. Ennyi pihenés bőven elég, és az elmúlt évek alatt már hozzá is szoktam ehhez a ritmushoz.

Lángos
A legtöbben a fokhagymást komálják
Mészáros Zsolt

Mikor jön a legtöbb vevő?

Egyértelműen hétvégén érkeznek nagyobb számban, hiszen akkor van itt a zsibi, illetve szerencsére a szombati nagybevásárló nap is élénkíti a forgalmat. Vannak persze gyengébb napok is, általában a szerda és a csütörtök ilyen. Összességében azt mondhatom, a piac forgalma határozza meg a mi vásárlóink számát is.

Mennyire ismerik például a fiatalok a lángost, egyben a piaci szokásokat? Igaz, hogy a hajnalig dorbézoló ifjoncok kora reggel gyakran vásárolnak önnél?

Ha korosztályok szerint nézzük, azt kell mondanom, hogy teljesen vegyes a vevők életkora. Egyértelműen jönnek a fiatalok is, úgy látom, szeretik a lángost, valamint megtartják a piaci szokásokat. Való igaz, hogy hajnalban, illetve kora reggel a bulik után sok fiatal vásárol nálunk. Középiskolások, egyetemisták ugyanúgy jönnek, mint a kisebbek, sőt van itt a közelben egy iskola, ők is rendszeresen vásárolnak lángost.

Úgy hallottam, a Falco-szurkolók a hosszabb idegenbeli túrák előtt szintén növelik a forgalmat. Valóban így van?

Igen, háromhetente, esetenként havonta érkezik egy kisebb, körülbelül 8-10 fős társaság. Itt gyülekeznek kora reggel, elfogyasztanak néhány lángost, és innen indulnak az idegenbeli mérkőzésekre szurkolni.

Munka után otthon is kérik, hogy készítsen lángost?

Munka után már nem foglalkozom a sütéssel. Baráti társaságban viszont annál inkább előfordul, például amikor a Balatonon vagy tízen jöttünk össze egy hétvégi pikniken, többen is kérték, így akkor természetesen készítettem lángost.

Lángos
Fiatalok, idősek egyaránt szeretik
Mészáros Zsolt

Apropó, Balaton. A sütő közelében jelenleg sem fázunk, milyen meleg lehet itt a nyári hónapokban!

Bizony, júniusban és júliusban bőven van idebent 40-45 fok.

Hogy bírják? Ehhez a munkához egyértelműen jó kondira van szükség. Sportol valamit?

Így igaz, az állóképesség nagyon fontos. Úszni szoktam rendszeresen, hetente két alkalommal.

A beszélgetést követően aztán, a melegből kilépve, gyöngyöző homlokkal elfogyasztottuk az ajándékba kapott lángost. Ebben a pár percben legalább 8-an, 10-en vásároltak (még mielőtt elfelejtjük: egy lángos 180 forintba kerül), általában mosolyogva, többségében a fokhagymás üvegcse után nyúlva. Egy lángost falatozó, fiatalokból álló társaság mellé pedig időközben csatlakozott még egy kolbászt és kenyeret majszoló diák is.

Csak remélni tudjuk, hogy a szombathelyi piac (az elmúlt években megkopott) varázsa a globalizáció, a multik elszívó hatása, a csökkenő vásárlóerő, továbbá az egyéb problémák ellenére még sokáig megmarad, illetve egyszer talán emelkedni is fog. Röpke egyórás piaci látogatásunk végeztével pedig nem maradt más teendőnk, mint megjegyezni, hogy a lángos legalább annyira jó, mint a pizza. Sőt…

Lángos, a nagy múltú hungarikum!

Akár Gombóc Artúr kedvenc csokijainak, így a lángos ízesítésének sincs se szeri, se száma. Ehetünk belőle sajtosat, tejfölöset, fokhagymásat, simát, burgonyásat, kolbászosat, gombásat, húsosat, juhtúrósat, lecsósat, lekvárosat, brindzásat, és még napestig sorolhatnánk, hogy milyet. A magyar konyhának és vele együtt a lángos készítésnek nagy múltja, és számtalan, egymástól esetenként jelentősen különböző receptje van.

Régi források szerint a mai lángosok őse török eredetű, egész pontosan az oszmánoktól származó pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken nevezik: langalló, kemencés lángos, lángoskenyér néven. A lángost a magyar konyhában lágy kelt tésztából sütik lepényszerűvé. A hagyomány szerint a kenyér tésztájából megmaradt darabokat sütés előtt kinyújtották, majd a parázsra dobták, és tejföllel fogyasztották.

A lángos első írásos emléke körülbelül 1700-ból való, de története egészen a XIV. századig nyúlik vissza, amikor a kenyérfogyasztás kezdett általánossá válni. Természetesen ez azokra a régiókra volt elsősorban jellemző, ahol jól keleszthető búzalisztből sütöttek kenyeret. A paraszti háztartásokban kísérleteztek a különféle elkészítési módokkal, a mai lángos ősét például káposzta- és karalábélevélen is sütögették. A zöld levelek így különleges ízt kölcsönöztek a lángosnak.

A kenyérsütés akkoriban persze nem volt mindennapos tevékenység, ezért a maradékból készített lángos általában kitartott egészen a következő sütésig. A XIX. századtól ez a rendszer megváltozott, amikor megjelent a sörélesztő, amely megrövidítette a kelesztés idejét. A XIX. század végétől a zárt helyen, előbb zsírt, később pedig olajat alkalmazó technika lehetővé tette a lángos kereskedelmi célú árusítását is.

Mivel könnyen elkészíthető és ízletes ételről van szó, így hamar népszerűvé vált az emberek körében, állandó része lett a vásárok és a búcsúk forgatagának, valamint a strandbüfék, illetve a piacok választékának is. Az elmúlt évtizedekben nemcsak Magyarországon, hanem Romániában, Szerbiában, Ausztriában és Csehországban is elterjedt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Kiderítettük, mitől lesz toronyi a kenyér!

Íme a hozzávalók: liszt, víz, só, élesztő szükséges bele egy jókora adag elhivatottság, de a kitartással se spóroljunk.

Így készül a jáki tarka-barka – Sajtnézőben

A házi sajt egyre nagyobb teret hódít magának. A közelmúlt meglepetése volt számomra, hogy Jákon is készül sajt, ráadásul egy 22 éves egyetemista lány foglalkozik vele. - Sajtot készítettünk a Rácz majorban.

Megnéztük, hogyan készül a hegyháti pálinka

Tudják Önök, hogy száz liter málnából két liter pálinka készül? Hogy a kereskedelmi célú pálinkát 80 százalékosra készítik, aztán hígítják? Hogy a gyümölcsöt öntözéssel is meg lehet védeni a fagytól? Egyáltalán, tudják Önök, mi az a pálinka?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód