Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A GKI vezérigazgatója szerint komoly gond van a KSH adataival

Torzítják a valóságot.

Torz képet mutat a hazai jövedelmi viszonyokról, hogy a KSH szerint Magyarországon bruttó 431 ezer forint volt tavaly októberben az átlagkereset - mondta a GKI vezérigazgatója, Molnár László az ATV Híradónak . A bruttó mediánkereset ugyanis az ország egészében 337 ezer forinton alakult, a nettó pedig 224 ezer forint volt. És valójában ez az az összeg, amit az átlagember megkeres.

Magyarázata szerint az adatok azért torzítják a valóságot, mert csak az 5 fő feletti cégeket kérdezik meg és kimaradtak a részmunkaidőben foglalkoztatottak is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy éppen a kormány kommunikálta azt, hogy a minimálbér emelése több mint 2 millió embernek segít. „Ha ez igaz, akkor 2 millió ember van, aki bruttó 260 ezer forint alatt keres” – mutatott rá.

Ez pedig havi nettó 170 ezer forintot jelent, miközben az egy főre eső létminimum összege a saját lakásban élők esetében nettó 130 ezer forint körül van.

A Policy Agenda kutatási igazgatója, Belyó Pál ehhez hozzátette, hogy a tavalyi béremelkedést felfalta az infláció, ami különösen az alacsonyabb jövedelműeket érinti. Novemberben 7,4 százalékra kúszott fel a pénzromlás üteme.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság