A GKI vezérigazgatója szerint komoly gond van a KSH adataival

Torzítják a valóságot.

Torz képet mutat a hazai jövedelmi viszonyokról, hogy a KSH szerint Magyarországon bruttó 431 ezer forint volt tavaly októberben az átlagkereset - mondta a GKI vezérigazgatója, Molnár László az ATV Híradónak . A bruttó mediánkereset ugyanis az ország egészében 337 ezer forinton alakult, a nettó pedig 224 ezer forint volt. És valójában ez az az összeg, amit az átlagember megkeres.

Magyarázata szerint az adatok azért torzítják a valóságot, mert csak az 5 fő feletti cégeket kérdezik meg és kimaradtak a részmunkaidőben foglalkoztatottak is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy éppen a kormány kommunikálta azt, hogy a minimálbér emelése több mint 2 millió embernek segít. „Ha ez igaz, akkor 2 millió ember van, aki bruttó 260 ezer forint alatt keres” – mutatott rá.

Ez pedig havi nettó 170 ezer forintot jelent, miközben az egy főre eső létminimum összege a saját lakásban élők esetében nettó 130 ezer forint körül van.

A Policy Agenda kutatási igazgatója, Belyó Pál ehhez hozzátette, hogy a tavalyi béremelkedést felfalta az infláció, ami különösen az alacsonyabb jövedelműeket érinti. Novemberben 7,4 százalékra kúszott fel a pénzromlás üteme.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság