Gyerekbarát balettel uralták az ukránok Szombathelyet

A gonosz varázsló vitte a pálmát az Agora Művelődési Központban. Legalábbis én neki és a lányának szurkoltam. Hattyúk tava a Kiev City Balett előadásában.

Őszintén szólva nem indult túl fényesen az este: először is esett, ami sosem jó, mert krónikusan képes vagyok bárhol otthagyni az ernyőmet, aztán meg rengeteget kellett sorba állni a ruhatárnál, és végül az is kiderült, hogy az előzetes akkreditáció ellenére a szervező nem foglalt helyet a sajtó munkatársainak. Majd ülnek, ahol maradt hely, mondták. (Jé, honnan ismerős ez a hozzáállás? - a Szerk.)

Abból pedig nem volt sok: néhány üresebb szék-sziget kivételével szinte teljes telt ház volt. Sok volt a gyerek, egészen a pár éves gyerkőcöktől a tinédzserekig. Úgy tűnik, a balett nálunk igazi családi programnak számít.

Kiev City Ballett - Hattyúk tava
Az elejéből egy kicsit hiányzott a dinamika - további fotókért kattintson a képre!
Garai Antal Atom

Be kellett érnünk a tökéletlenséggel

Szerencsére a földszinti széksorok pótsora üres volt, és mikor az előttünk helyet foglaló nagyon nagy hajú hölgyemény és barátnője néhány üléssel beljebb mentek az előadás első pár perce után, még viszonylag láttam is.

De ez meglepő mód mégsem szolgált akkora örömmel, mint amekkorának az elsőre látszott: a táncosok szokatlanul enerváltak, és eléggé szétesve kezdték az első színt. A lépések nem voltak összhangban, hiányzott a harmónia. Néhány karakter (az anyakirálynő, a tanító és a barát) pedig teljesen érdektelen. Ezt látva igazán nem gondolnám, hogy a világ egyik legjobb társulatának előadását nézem. Kissé olyan, mintha az embernek beígérnék a spanyol fociválogatottat, de aztán be kéne érnie az U-19 tartalékosaival.

Kiev City Ballett - Hattyúk tava
A gonosz varázsló az előadás egyik legjobbja - további fotókért kattintson a képre!
Garai Antal Atom

De aztán színre lépett a gonosz varázsló (akiről főként annak alapján tudjuk megállapítani hajlamait, hogy feketében van). Az ő fellépése nagyon erőteljes, csak úgy árad belőle az energia. A jelenlétével betölti a színpadot, és én elkezdek reménykedni.

A hattyúk már érezték egymást

A díszlet egyébként minimális, gondolom egy utazó előadásnál nem is számíthatunk nagyon többre. Ez áll pontosan három darab vászon-háttérből, amit a megfelelő jeleneteknél cserélni lehet, egy darab kitüntetésből és egy darab íjból, amit a herceg kap, és egy csokor virágból. Valamint van még egy asztalka, de azt hiszem, az helyi kölcsönzés lehet. A jelmezek nagyon szépek, kifejezőek és illenek az előadáshoz.

Kiev City Ballett - Hattyúk tava
Odett és a herceg nagyon szép párt alkotnak - további fotókért kattintson a képre!
Garai Antal Atom

Na igen, ez a balett, sóhajtok fel magamban, mikor megjelenik az Odettet táncoló balerina, és a hattyúk: ők mind gyönyörűen együtt vannak, látszik, hogy minden pillanatban tudják, hol helyezkednek el a többiek a színpadon. Amikor mindnyájan együtt táncolnak, az valóban lenyűgöző, bár inkább bele sem akarok gondolni, hogy ez vajon mennyi gyakorlás után tud ilyen olajozottan működni.

A herceg és Odett nagyon szépen mutatnak együtt, és igazán érzékletesen táncolják el a koreográfiát. Igen kérem, itt látszik, hogy villámcsapás, meg hogy első pillantásra szerelem. Odett érthetően húzódzkodik, óvatos, hiszen mégiscsak egy átok ül rajta. De aztán megenyhül, és kettejük táncának nagyon szép háttért biztosítanak a többi hattyúk.

Kiev City Ballett - Hattyúk tava
A hattyúkat táncoló balerinák valóban remekeltek - további fotókért kattintson a képre!
Garai Antal Atom

A szünet utáni második felvonásban visszatérnek az udvar hölgyei, akik még mindig nincsenek a helyzet magaslatán. Szerencsére hamar megjelenik a varázsló, és lánya, Odil (akit magyarítva gyakran Odiliának hívnak). Őt egyébként szintén az Odettet táncoló balerina alakítja, zseniálisan. Odil szólói a varázslóé mellett az előadás egyértelmű fénypontjai.

A szokásos bonyodalmak és félreértések után egy végső összecsapásnak lehetünk tanúi a varázsló és a herceg között. Odett, a herceg és a varázsló hármasa egészen lélegzetelállító, el tudnám őket nézni napestig. De minden darabnak véget kell érni valahol. Ennek például ott, hogy a herceg lekapja a varázsló kobakjáról annak fejfedőjét, és jól elhajítja: ezzel le is győzve varázslót és átkot egyaránt.

Kiev City Ballett - Hattyúk tava
A végső leszámolás Odett, a herceg és a gonosz varázsló között - további fotókért kattintson a képre!
Garai Antal Atom

Gyerekbarát befejezés

A sok különböző befejezés közül, amit a darab első bemutatása óta használnak, ez a leginkább gyerekbarát verzió, a legtöbb esetben ugyanis általában legalább egy szereplő meghal (sőt, inkább kettő, mert Odett és a herceg az életével fizet az átok megtöréséért).

Amint lezúgott a vastaps, és a közönség elkezdte kipréselni magát a kijáraton már kapják is össze a kevés díszletet. Gondolom, most buszra szállnak, és holnap már az ország másik felében adják elő a világ egyik legismertebb balettjét. Nem is tudom, hány kislányt láttam kifelé menet az édesanyjába kapaszkodva spiccet próbálgatni - és vajon hányan fogják ezentúl a klasszikus kérdésre, miszerint

na mi leszel, ha nagy leszel?

azt válaszolni, hogy balerina?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra