Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A három év alatti gyerekeknek is már a fele használ(t) okoseszközt

Szüleik tudják, hogy nem kellene, mégis a kezükbe adják.

A 3 év alatti gyermekek fele, a 4-6 évesek 90 százaléka használ okoseszközöket, főként okostelefont, tabletet és notebookot - derült ki a Huawei Techologies Hungary kutatásából, amely az Y generációs szülők digitális nevelési szokásait vizsgálta. - teszi közzé a femina.hu - A felmérés szerint a szülők annak ellenére adják oda készülékeiket legkisebb gyermekeknek, hogy úgy tartják, ideális esetben csak idősebb korban szabadna megengedni számukra ezek használatát.

Telefon
Forrás: Revolúció blog

A Huawei legújabb magyarországi felmérésében többek közt arra kereste a választ, hogyan nevelik gyermekeiket a digitális eszközök használatára azok a szülők, akik már maguk is a digitális kor szülöttei. Mit engednek, és mitől féltik az okostelefont használó gyermekeiket az Y generáció tagjai? - többek között ezeket a kérdéseket boncolgatta a 2020 januárjában készített reprezentatív kutatás, ahol az Y generációs - 1980 és 1995 között születettek - szülők nyilatkoztak arról, miként látják gyermekeik digitális nevelését. A megkérdezettek legtöbbje kisgyermekes szülő, 34 százalékuknak 0-3 éves korú, míg 24-24 százalékuknak 4-6, illetve 7-10 éves, 18 százalékuk gyermeke pedig 10 éves vagy annál idősebb.

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a digitális nevelés kapcsán a szülők a saját maguk által támasztott elvárásoknak is nehezen tudnak megfelelni. Főként az okoseszközök veszélyeitől és a függőség kialakulásától tartva úgy érzik, hogy később lenne csak ideális megismertetni a gyermekeiket az okoskészülékek világával ahhoz képest, mint amikor ténylegesen a kezükbe adják azokat. Ideális esetben 72 százalékuk egyáltalán nem adna okostelefont 5 év alatti gyermeke kezébe, 41 százalékuk pedig csupán 8 éves kor felett tenné ki gyermekét a technika vívmányainak. Érdekesség, hogy kis arányban ugyan, de a felmérésben részt vevő szülők 2 százaléka már egyéves kor alatt elkezdené a gyerek okoseszközökhöz "szoktatását".

Mobil telefon töltő
Pixabay.com

Noha tartanak a túl korai készülékhasználat hatásaitól, mégis az Y generációs szülők jelenleg 3 éves kor alatti gyermekeinek fele már használt valamilyet - jellemzően 2-3 évesen találkoztak először kütyüvel. A most 4-6 évesek csupán 10 százaléka nem találkozott még okostelefonnal, notebookkal vagy tablettel, míg a 10 évesnél idősebbek közül már nincs olyan gyermek, aki ne használt volna élete során legalább egyszer ilyen eszközt. A felmérésből kiderült, hogy mindössze a szülők 17 százaléka várt legalább az iskoláskorig, és 7 éves korában vagy később ismertette meg gyermekét az okoseszközökkel. Összességében a válaszadók több mint 20 százaléka mondta azt, hogy gyermeke még egyáltalán nem találkozott okoseszközzel, az ő gyermekeik jellemzően a legfiatalabbak köréből kerülnek ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra