Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járvány miatt a nők még kiszolgáltatottabbá válhatnak a munkaerőpiacon

Az Amnesty International legújabb kutatása a COVID-19 tükrében vizsgálta a női munkavállalók helyzetét Magyarországon.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kutatásban 44 szakértővel és 40 olyan várandós vagy kisgyermekes nővel készített interjút a szervezet, akit a közelmúltban hátrányos megkülönböztetés ért munkahelyén az állapota miatt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Magyarország eddig sem járt az élen, ha a nemek közti bérek és munkahelyi bánásmódbeli egyenlőtlenségek megszüntetéséről volt szó. Habár törvény szerint már egyenlőségnek kellene lennie, a gyakorlatban ez sokszor nem tapasztalható.

Rengeteg munkavállaló nincs tisztában a jogaival, a munkaadók pedig előszeretettel vissza is élnek ezzel.

Ha egy női dolgozó bejelenti, hogy terhes, törvény szerint nem érhetné emiatt semmiféle hátrányos megkülönböztetés.

 • Nem rúghatnák ki különösebb ok nélkül, mielőtt szülési szabadságra megy.
 • Nem csökkenthetnék a bérét arra hivatkozva, hogy a kiesett munkája a céget károsítja.
 • A szülői szabadság után ugyanabba, vagy azzal egyenértékű pozícióba kéne visszavenni, mint amiben a szülés előtt volt.
 • Az Amnesty International által megkérdezett 40 nő mégis épp ezeknek az ellenkezőjéről számolt be az elmúlt pár hónapban.

  Miután elmondtam a munkaadómnak, hogy várandós vagyok, behívattak egy megbeszélésre. Azt mondták, túl magas a fizetésem, szóval vagy aláírunk egy új szerződést alacsonyabb bérrel, hogy el tudjak menni szülési szabadságra, vagy meg kell szüntetnünk a munkaviszonyomat – meséli Bernadett.

  A szervezet szerint a legtöbb esetben az a legnagyobb probléma, hogy a munkavállalók nincsenek tisztában a jogaikkal, a munkaadók pedig ezt használják ki. Bernadett története például úgy végződik, hogy aláírta a szerződést a kevesebb bérről, mert félt, hogy kirúghatják, attól pedig még inkább, hogy jogosan.

  A munkavállalói jogaink érvényesítése sokszor nem is egyszerű feladat.

  A kutatás egy másik fontos tanulsága, hogy még ha tisztában is van a munkavállaló a jogaival, azt nem mindig tudja érvényre juttatni. Nem ritka eset, hogy egy cég belső ellenőrzésénél hiába teszünk panaszt munkavállalói jogaink megsértése miatt. A belső ellenőrzés is lehet részre hajló, a munkaadó érdekeit előtérbe helyezheti, ügyünk pedig a „négy fal közt” reked.

  Kívülről sem könnyű segítséget kérni, ha egy cég vezetése teljesen ellehetetleníti a belső ügyekbe való betekintést. Ha pedig minden kötél szakad, még mindig vissza lehet élni egy olyan szerződéssel, ami a munkaadónak kedvez.

  Egy másik nő arról számol be, hogy miután bejelentette, hogy szülési szabadságra menne, főnöke elmondta, hogy ezzel árt a cégnek. Nem sokkal később olyan felmondást kapott, aminek az indoklása szerint a helytelen, munkahelyi légkört nagyban szennyező viselkedése az ok.

  A járvány utáni gazdasági bizonytalanság tovább ronthat a helyzeten.

  Az Amnesty International most elsősorban arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a járvány miatt egyre nehezebb gazdasági helyzetbe kerülő cégek női alkalmazottai most fokozottan kiszolgáltatottak.

  Ha eddig nem is érte a szülési szabadságra menő munkavállalókat hátrányos megkülönböztetés, nem kérdés, hogy most ennek a kockázata nagyobb.

  A várandósság és az anyaság nem lehet stigma a 21. században. A munkaadóknak nem szabad “időzített bombaként” tekinteniük a nőkre, hanem lehetővé kell tenniük számukra, hogy a gyermek mellett rugalmas és munkavállaló-barát környezetben dolgozhassanak. Ez mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak megéri hosszú távon – írja az Amnesty International.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés