A koronavírus-járvány jelei már a betegség diagnosztizálása előtt megjelennek

A holland kutatók felfedezése fontos lehet a küzdelemben.

Egy város szennyvízhálózatában már jóval azelőtt megjelenhet a koronavírus, mintsem az első betegségeket diagnosztizálták – számol be a holland kutatók felfedezéséről a Bloomberg .

A magyarázat az, hogy a vírus gyakran megjelenik az emberi székletben, ami aztán a csatornarendszerébe kerül és ott elszaporodik.

Nemzeti Népegészségügyi Központ

A mai tudásunk szerint az innen kikerülő fertőzésnek nem túl nagy a veszélye, arra viszont jó, hogy egy-egy település számára előre jelezze a veszélyt.

Példának Amersfoort városát hozzák fel, ahol a szennyvízben már március 5-én kimutatták a koronavírus jelenlétét, de az első beteget csak később diagnosztizálták.

Mindennek a járvány elleni küzdelemben ennek még fontos szerepe lehet, merthogy a csatornarendszerben levő vírusok sokkal pontosabban és gyorsabban jelzik a járvány földrajzi kiterjedését, mint az egészségügyi hálózatban megjelenő betegek száma.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech