Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kőszegi nemezgyárnak nem csak az épülete különleges, de a falak közt is izgalmas dolgok történnek

Magyarország egyetlen nemezgyárában a látszat ellenére ma is folyik a gyártás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kőszegen van egy épület, mely vissza repít minket az ipari forradalom korába. A rozsdásodó fogaskerekek, a vörös téglafalak labirintusa, a csövek és vezetékek kusza hálója és a sötét gyárcsarnok, benne a magára hagyott, hatalmas gépekkel – lenyűgöző látvány.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Nem csoda, hogy fotósunkat is megihlette a hely. A kőszegi nemezgyár épületéről készült egy festői fotósorozat, ám akkor még nem is tudtuk, hogy a színfalak mögött pontosan milyen tevékenység zajlik.

Ma már sokan úgy hivatkoznak rá, és még a bejárattal szemközti táblára is ez van írva, hogy „Magyarország egyetlen nemezgyára”. Fodor Ilona, a cég vezetője azonban elmondta, hogy ennél is többről van szó, ugyanis egész Közép-Kelet-Európában nincs még egy ilyen gyár.

A nemezgyártásban az a legérdekesebb, hogy míg más iparágakban a technológiai fejlődés folyamatosan jelen van, addig a nemez, vagy más néven gyapjúfilc esetében a gyártási folyamat nagyvonalakban ugyanúgy zajlik már évszázadok óta.

kőszegi nemezgyár épülete
Mészáros D. Zsolt

Részben muzeális gépekkel dolgozunk, és a mai napig remekül működnek – tette hozzá Fodor Ilona. A hagyományos gyapjúfilcre való kereslet az import ipari filc és a műszál elterjedése miatt sajnos visszaesett, de újabban megint egyre népszerűbb, és ez a fenntarthatósági törekvéseknek köszönhető.

A nemez előállításához ugyanis csak víz és magas hőmérséklet kell, alapanyaga pedig a gyapjú. A környezettudatosság minden elvárásának megfelel.

Surján Nelli kőszegi nemezből készült táskája
multifelt.com
A Blum&Wolf kőszegi nemezből készült lámpája
multifelt.com

Fodor Ilona magáról a gyárépületről is beszélt, ami több, mint 100 éves és helyvédelem alatt áll.

Mi egymás közt csak működő múzeumnak hívjuk.

Természetesen jó lenne, ha felújíthatnánk – mondta a vezető – de erre jelenleg csak két magánszemély (a két vezető, szerk.) saját forrásai állnak rendelkezésre, az pedig nem elég. Különösen így, hogy egy felújítás során az is fontos szempont lenne, hogy megőrizzük az épület jelenlegi báját. Ha egyszer lesz olyan pályázat, amely erre forrást biztosítana, pályázni fogunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Így néz ki ma Magyarország első és egyben utolsó működő nemezgyárának épülete Kőszegen

A múlt izgalmas dolog, tele olyan képekkel, történetekkel, amik rengeteg emléket hoznak a felszínre.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Helyek

Hirdetés