Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Közlekedő Tömeg egyesülete tiltakozik a kormány járatritkításról szóló tervei ellen

Nem kéne a járványhelyzetre hivatkozva minél gyorsabban véghez vinni hülyeségeket.

Nagyjából erről szól a Közlekedő Tömeg weboldalán olvasható cikk, mely az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) vasúti járatritkításokra vonatkozó terveiről szól.

Ezek alapján június 6-tól 34 vonalon megszüntetik a vonatok jelentős részét, egy részük helyett pótlóbuszokat fognak közlekedtetni – írja a Közlekedő Tömeg.

cartoonstock.com

„Öncélú, kártékony és értelmetlen homokozás, hosszú távú stratégia és vízió nélkül, értelmes kormányzati elhatározás és elkötelezettség nélkül. Ennél többet érdemelne a magyar vasút, de úgy látszik, vannak dolgok, amik sosem változnak – és színektől, nevektől függetlenül csak ennyi törődés jár a mellékvonalaknak.”

Ezt már a regionalbahn.hu írja a tervekkel kapcsolatban.

A hírportál szerint két ponton is aggályos a ritkítás:

 • A kormány azt kommunikálja, hogy ez csak a járvány miatti átmeneti állapot lesz, de 2010 óta egyetlen járatritkítást sem állítottak vissza, amire azt mondták, átmeneti lesz.
 • Sok vonal esetében napi egyetlen vonatpárra csökkentik a közlekedést, így felmerül a kérdés, hogy igy érdemes-e egyáltalán fenntartani a járatokat, állomással, személyzettel együtt. A hivatalos állásponttal ellentétben ez nem lesz éppen költséghatékony.
 • Arról persze nem is beszélve, hogy a regionalbahn.hu és a Közlekedő Tömeg szerint is rengeteg nehézséget okoz majd a ritkítás azoknak, akik ezeken a vonalakon közlekednek munkába és haza.

  Más európai országokban azért munkálkodnak, hogy a tömegközlekedés fejlesztésével minél kisebb szerephez jusson a környezetszennyezőbb és balesetveszélyesebb személyautózás a mindennapi életben, nálunk pedig ennek épp az ellenkezője történik – írják.

  A ritkítások által érintett útvonalak térképe
  kozlekedotomeg.hu

  A szóban forgó útvonalakról a teljes listát megtekinthetik a regionalbahn.hu cikkében .

  A változtatások érintik a Zalalövő-Bajánsenye vonalat, azaz az Őrségen áthaladó, egy évtizede átadott vasútvonalat is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra