A jelenleg legtrendibb telós játékban az nyer, aki a legjobban hazudik

Az Among Us egy merőben újszerű játékkoncepcióval katapultált a legnépszerűbb mobilos játékok élére.

Az emberiséggel egyidős jelenség a hazugság játékos formában való használata. A világ egyik legnépszerűbb kártyajátéka, a póker például a blöffölésre épít, de a bűvésztrükkök nagy része is arról szól, hogy átverjük a közönséget, akit ezzel lenyűgözünk.

A hazugság lehetne akár a Magyar Politikai Harc című játék alapja is, amit egy múlt heti cikkünkben Amikor Kövér László rásózott Kunhalmi Ágnes fejére 2020. November 22. 15:15 mutattunk be, de az a játék másról szól. Az Among Us viszont egy 2018-as telefonos videójáték, ami szédítő sebességgel tört a legnépszerűbb appok élére és kifejezetten arra épít, ki mennyire tud jól hazudni.

A játékmenetről

Egy pici színes gyurmafiguraszerű asztronauta vagy, aki (általában) kilenc másik asztronautával – vagyis más játékosokkal – kezdi a játékot egy űrhajó gyomrában. A feladat egyszerű: Hajtsd végre a térképen kijelölt összes miniküldetést. Ha minden játékos végzett az összes feladatával, a csapat nyert. A miniküldetés lehet az, hogy kiüríted a szemétledobót, feltöltöd az üzemanyagtartályt, összekötöd az elszakadt elektromos vezetékeket, és még sorolhatnám.

Ez például a vezetékösszekötős miniküldetés.
InnerSloth

A kihívást az jelenti, hogy a tíz fős csapatból ketten imposztorok, de ezt csak ők tudják a játék legelejétől kezdve, a többi nyolc játékos semmit sem tud kilétükről. Az imposztorok feladata, hogy megöljék a többi nyolc játékost, mielőtt azok befejeznék a miniküldetéseket.

Ha valaki hullát talál, vagy a tárgyalóteremben megnyomja a nagy piros gombot, megbeszélést hívhat össze, és itt válik a játék valóban izgalmassá.

A fehér imposztor itt épp nem volt elég körültekintő, ezért a rózsaszín játékos látta gyilkolni.
InnerSloth

A megbeszélés gyakorlatilag egy chatszoba, ahol a játékosok megbeszélhetik, ki milyen gyanús dolgot látott, ki sejti, vagy esetleg tudja, hogy ki az imposztor. A megbeszélés végén jön a szavazás, ahol a legtöbb szavazatot kapott játékost kihajítják az űrbe, és kiderül, hogy egy imposztortól szabadult-e meg a csapat, vagy egy ártatlan játékos keveredett gyanúba.

Ha nem tudsz meggyőzően hazudni, neked lőttek

Kétségtelen, hogy ha az imposztor szerepét a játék neked sorsolta, sokkal nehezebb lesz a menet, mint a többieknek. Míg a csapat tagjainak annyi a dolga, hogy fel-alá rohangáljon és megoldja a miniküldetéseket, az árulónak figyelnie kell rá, hogy ne viselkedjen gyanúsan, ha gyilkol, akkor annak ne legyenek szemtanúi, gyorsabban végezzen a játékosokkal, mint ahogy azok befejezik a feladatokat és ha rá terelődik a gyanú a megbeszélések során, gyorsan és frappánsan kell tudnia kimagyarázni magát.

Ha imposztor vagy, fel kell készülnöd az olyan kérdésekre, mint hogy hol jártál legutóbb, milyen feladatokat csináltál már meg és tudod-e igazolni az ártatlanságodat. Ha viszont kezdő vagy, arra is fel kell készülnöd, hogy az elején gyakran hajítanak ki az űrbe ártatlanul, mivel a tapasztalt imposztorok nem csupán abban mesteriek, hogy magukat kimosdassák a vádak alól, de a többi játékost is könnyen gyanúba keverhetik.

Így indul a játék, ha te vagy az egyik imposztor.
InnerSloth

Bevált módszer például, hogy egy gyilkolás után az imposztor maga hívja össze a megbeszélést, hogy elmondja, látta az elkövetőt. Ha téged nevez meg, és te éppen egyedül kóricáltál valahol az űrhajóban, és senki nem tudja igazolni, hogy vele voltál, nincs esélyed.

A taktikázás is számít

Nagyjából egy hónapja próbáltam ki először az Among Ust, és azóta hébe-hóba játszom is vele, de még ennyi idő után is meg tud lepni a játékosok leleményessége. Az imposztorok sokszor zseniálisan egészítik ki egymás hazugságait, hogy ezzel hamis alibit gyártsanak maguknak, de olyat is láttam már, hogy valaki imposztorként beférkőzik egy gyanútlan játékos bizalmába, hogy aztán védelmet élvezzen a meccs végéig.

Az sem ritka, hogy mások esetlen mentegetőzésére ugranak rá, és mire szegény újonc rájön, mi történik, már rég kidobták az űrhajóból, mert bizonytalansága miatt imposztornak hitték.

Az alapkoncepció egyébként már nem teljesen új

Az Among Us fejlesztője, az InnerSloth nem egy vadonatúj játékkoncepciót talált ki, hanem a 2017-es Év Társasjátéka-díj győztesének, a Kaméleon nevű társasjátéknak az alapját ültette át mobilos játékba.

A Kaméleonban is az a cél, hogy egy valaki beépüljön a csapatba, és elhitesse magáról, hogy nem ő a kaméleon. Ehhez hazudnia kell, ugyanis a játékasztal közepén lévő táblázat tele van szavakkal, és csak ő nem tudja, melyiket kell körülírni. Ha nem hiteles a körülírása, a kör végén a többiek kiszavazzák, de ha hiteles, még akkor is vár rá a feladat, hogy valaki mást szavaztasson ki.

A Kaméleon társasjáték.
youtube.com

Akár a Kaméleont, akár az Among Ust csak ajánlani tudom. Első játszásra mindkettő kicsit értelmetlennek tűnhet, de ha belejön az ember, hihetetlenül szórakoztató tud lenni, ahogy lóvá teszi a többi játékost és lehazudja a csillagokat az égről.

Én már csak azt a figyelmeztető feliratot hiányolom mind a két játék leírásából, hogy a játék során szerzett képességeinket ne használjuk a mindennapokban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Amikor Kövér László rásózott Kunhalmi Ágnes fejére

A magyar politikai harc még nem volt ennyire szórakoztató.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech