A nők szeretnek virágot kapni – Boldog nőnapot, hölgyek!

Egy kis történelmi áttekintéssel, virágfotókkal és egy dallal kívánunk szép napot nő olvasóinknak.

A nemzetközi nőnap a szebbik nem iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 – hazánkban 1948 – óta minden év március 8-án ünneplünk. A mai virágajándékozós, kedveskedős megemlékezéssel szemben eredetileg munkásmozgalmi, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

1857. március 8-án New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Erre emlékezve 1910 augusztusában Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára elhatározták, hogy nemzetközi nőnapot tartanak. A civilizált társadalmakban mára teljesen elfogadott a nők egyenjogúsága. Szavazhatnak, sportolhatnak, munkát vállalhatnak, karriert építhetnek, és politizálhatnak is, ha úgy döntenek.

Mészáros D. Zsolt

Ugyan a női egyenjogúságért folytatott küzdelem a kezdeti időszakban összeforrt a munkásmozgalommal, a nőnap azonban – a magyar közhiedelemmel ellentétben – nem kommunista ünnep, és a virágvásárlás sem feltétlenül kötődött hozzá. Az olasz feministák választották a mimózát a nőnap jelképének 1946-ban, mint az erő és az érzékenység szimbólumát.

Magyarországon 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A nőnapot mégis a szocialista időszak kötelező ünnepségei tették a virágvásárlás napjává. Ma már azonban a nőnapi kínálatban a mimóza nincs igazán jelen.

Mészáros D. Zsolt

A nőnap a virágboltosok számára mindenesetre az év kiemelt napja. Egyetlen nap alatt az átlagos havi forgalom több mint harmadát termelik ki március 8-án. A virágboltok legfontosabb vevői e napon a 35 évnél idősebb férfiak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz: ők adják a forgalom valamivel több mint kétharmadát. Meggondolatlan kiadásokról nincs azonban szó: az egy vásárlás során elköltött összeg nem tér el az átlagostól.

A nők március 8-án sokkal kisebb összeget költenek el virágra, mint más napokon, míg a férfiak az átlagosnak a dupláját. Egyszerűen sokkal többen mennek el ilyenkor egy csokorért, mint máskor: a vásárlások átlagos összege nem, a tranzakciók száma azonban jelentősen emelkedik.

Mészáros D. Zsolt

A virágbolti költéseiket nőnapon a fiatalabb férfiak emelik a leginkább. Azért van így, mert egyébként alig vesznek csokrokat. Ez részben azzal magyarázható, hogy a vágott virágok ára is jelentősen megdrágult az elmúlt években. Másrészt vannak olyanok, akik inkább édességgel, egyéb ajándékkal kedveskednek a környezetükben élő nőknek.

Virágokról készült korábbi felvételekkel, valamint a Magna Cum Laude zenekar Átkozott nők című dalával kívánunk minden kedves hölgy olvasónknak boldog nőnapot!

De ha nem lennének ők,

Ezek az átkozott nők,

Üresnek látszanánk,

Csak magunkkal játszanánk.

Ha nem lennétek,

Bizony belőlünk a lélek

Elillan, majd ha itt hagytok,

Ezért köszönjük, hogy vagytok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód