A pilóta nélküli repülőgép már nem csak sci-fi

Ausztráliában átadták az első mesterséges intelligenciával ellátott, pilóta nélküli vadászgépet.

A Boeing Ausztralia tegnap mutatta be Sydney-ben a mesterséges intelligenciával ellátott drónját, mely egyke annak a három prototípusnak, amiket az elmúlt egy évben legyártottak. A Loyal Wingmanre keresztelt vadászgép a mesterséges intelligenciának köszönhetően 3000 kilométeres távolságon belül képes lesz önálló repülésre, manőverezésre sőt, más vadászgépekkel – akár a többi emberi pilótával – összhangban repülni.

Az ausztrál légierő abban reménykedik, hogy idővel a harcban, hírszerzésben, megfigyelő és felderítő missziókban is bevethetik a drónokat.

Leo Davis, az ausztrál légierő egykori légi marsallja 15 hónappal ezelőtt, mikor a Boeing bejelentette a drón érkezését, nem volt egészen elragadtatva. Véleménye szerint egy mesterséges intelligenciával ellátott, pilóta nélküli vadászgép lehet bármilyen intelligens, az emberi érzelmeket, a kreativitást és elsősorban az improvizáció képességét nem tudja pótolni.

Slashgear

Az első éles tesztek még hátra vannak, így egyelőre senki sem bocsátkozik határozott kijelentésekbe azt illetően, hogy mi lesz a szerepe a gépeknek a légierőben. A Leo Davis által megfogalmazott aggályok nem alaptalanok, így elképzelhető, hogy az AI-drónok elsősorban támogató szerepet kapnak majd a hús-vér pilóták mellett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech