A szomszédban van a világ legélhetőbb városa

Az Economist Intelligence Unit (EIU) nemrég tette közzé a világ legélhetőbb városainak 2023-as rangsorát.

Az EIU, a The Economist testvérszervezete a világ 173 városát rangsorolta számos mérvadó tényező alapján, beleértve az egészségügyet, az oktatást, a stabilitást, az infrastruktúrát és a környezetet - írja a napi.hu.

Bécs megtartotta első helyét az EIU globális élhetőségi indexén a megbízható infrastruktúrája, kiemelkedő kultúrája és szórakoztatása, valamint kifogástalan oktatási és egészségügyi szolgáltatásai miatt.

Az évek során többször is első helyezett osztrák fővárost szorosan követte Koppenhága, amely megőrizte második helyét.

Míg az ausztrál Melbourne és Sydney az elmúlt években lejjebb került a listán, Sydney nemrég esett ki a top 10-ből, Melbourne pedig 2022-ben a 10. helyen végzett a japán Oszakával, mindketten visszatértek, és a harmadik és negyedik helyet szerezték meg.

Kanada három városa: Calgary, Vancouver és Toronto is bekerült idén a legjobb 10 közé.

Eközben Svájc két top 10-es pozíciót ért el: Zürich a hatodik helyet szerezte meg, Genf pedig a hetedik helyezett lett holtversenyben Calgaryval.

A japán Oszaka szintén bekerült a legjobb 10 közé.

Bár Európa erősen szerepelt a lista élén, ám az európai desztinációk domináltak azon városok listáján, amelyek idén a leginkább visszaestek a rangsorban.

Az Egyesült Királyság fővárosa, London és Svédország fővárosa, Stockholm is visszaesett a rangsorban, előbbi 12 helyet esett vissza a 46. helyre, utóbbi pedig 22 helyet esett vissza a 43. helyre. Miután 2022-ben először lépett be az élhetőségi felmérésbe a 35. helyen, Skócia fővárosa, Edinburgh idén az 58. helyre zuhant.

A kelet-európai városok közül Budapest, a tavalyi évhez hasonlóan az élbolyt követő második szekcióban szerepel. A 100 pontos rangsorolásban a 80-90 pont közötti városok közé került, ezzel megelőzve a térség fővárosait, köztük Prágát, Varsót és Pozsonyt is.

Az algériai Algír, a líbiai Tripoli és a szíriai Damaszkusz a három legkevésbé élhető város a világon.

A Top 10 legélhetőbb város a világon 2023-ban

1. Bécs, Ausztria

2. Koppenhága, Dánia

3. Melbourne, Ausztrália

4. Sydney, Ausztrália

5. Vancouver, Kanada

6. Zürich, Svájc

7. Calgary, Kanada

7. Genf, Svájc

9. Toronto, Kanada

10. Oszaka, Japán

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód