A szürke felhők és a háború árnyékában – Augusztusi 20-i ünnepség Szombathelyen

Gyanítjuk, hogy az országban kevés helyen hangzott el ilyen beszéd.

Olvasóink közül talán néhányan még emlékeznek, néhány évvel ezelőtt a kormány óriásplakátokon tájékoztatta az állampolgárokat, hogy Brüsszel nem tiszteli Magyarországot, és ez így nincs jól.

Hogy sikerült-e kivívni időközben Brüsszel tiszteletét, az lehet vita tárgya, azt viszont nem, hogy láthatóan az időjárás sem tiszteli Magyarországot. Miután hetekig, hónapokig nem volt rendes eső, a viharok és a nagy esők nem átallottak a – papíron legalábbis – legnagyobb nemzeti ünnepünkön megérkezni, veszélyeztetve a gigantikus és szupertitkos fővárosi tűzijátékot, a frappáns központi szónoklatokat és a szabadtéri rendezvények ezreit.

Szombat reggel Szombathely felett is borult az ég, a pocsolyák arról mesélnek, hogy éjjel esett is, de a városi ünnepséget nem veszélyezteti a hirtelen érkezett hidegfront.

Agusztus 20-i ünnepség Szombathelyen
Józing Antal

No nem mintha tömegek jöttek volna el a Szent István-szoborhoz reggel 10-re. Néhány tucatnyian lehetnek itt a szereplőkön és a protokoll vendégeken kívül, pont úgy, mint az előző évek akármelyikén.

A városi képviselők egész szép számmal itt vannak, ráadásul mindkét oldalról, Hende Csabát nem látjuk, egy másik országgyűlési képviselőt, Balassa Pétert (Jobbik) viszont igen.

Agusztus 20-i ünnepség Szombathelyen
Józing Antal
A többi VIP-vendéget nem sorolnám fel, azt viszont érdemes megemlíteni, hogy itt van a Szombathelyre menekült pakisztáni család is, akivel három évvel ezelőtt készítettünk interjút “Nagyon hálásak vagyunk” - Esti beszélgetés a Szombathelyre menekült pakisztáni keresztény családdal 2019. May 02. 18:34 .
Agusztus 20-i ünnepség Szombathelyen
Horváth Soma - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Az ünnepi szónok Horváth Soma, aki – megadva a beszéd alaphangját - egy Göncz Árpád-idézettel kezd: „A történelmet nem mi csináljuk, hanem a történelem formál mibennünket."

A szombathelyi alpolgármester ezek után Szent István ismert intelmét idézi:

„az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”

Ezt a gondolatot korábban is gyakran idézték ezen a napon a liberálisabb gondolkodású szónokok, de vehetjük akár válasznak is Orbán Viktor meglehetősen bumfordira sikerült Mi a stratégia, ha a miniszterelnököd surmó, és egyre nagyobb ostobaságokat mond? 2022. July 25. 18:53 tusványosi beszédére.

Az alpolgármester az államalapító király szellemi örökségéből az összetartozásra és az elfogadás fontosságára teszi a hangsúlyt, majd a vége felé egy egyértelműbb áthallás érkezik egy újabb Göncz Árpád-idézet formájában. A köztársasági elnök 1990. augusztus 20-i beszédében a következőket mondta Ópusztaszeren:

„Mindig van, aki megpróbál, akár a közösség kezéből kapott hatalmával is, visszaélni. Az ilyen embert meg kell tanítsuk a köz tisztességes szolgálatára. Mint ahogy nekünk magunknak is meg kell tanulnunk szolgálni”.

Agusztus 20-i ünnepség Szombathelyen
Józing Antal

Az ünnepség – amely nagyjából a hagyományos forgatókönyv szerint zajlott - közreműködött még Szombathely Város Fúvószenekara, az MH12 Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegysége, Prikazovics Ferenc, a Berki Vonósnégyses, Szilágyi-Varga Diána és az Ungaresca Senior Tánccsoport.

Agusztus 20-i ünnepség Szombathelyen
Háborús nótákra táncolt az Ungaresca
Józing Antal

Ez utóbbiak most katonanótákra táncoltak. Nem emlékszem, hogy korábban lett volna ilyen, de aki kitalálta, annak elismerés jár, mert a műsorszámmal finoman, de nagyon hatásosan belecsempészték az ünnepbe azt a tényt, hogy a szomszédban háború zajlik, és a világ sokkal labilisabb, mint akár egy évvel ezelőtt.

Agusztus 20-i ünnepség Szombathelyen
Kenyérszelés közben kisütött a nap - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Az esemény végén Nemény András polgármester és Horváth József pápai prelátus szegte meg az új kenyeret, és ha babonás lennék, mindenképp jó jelnek venném, hogy a szeletelés közben kisütött a nap.

Agusztus 20-i ünnepség Szombathelyen
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet