A társasház telerakta napelemmel a tetejét, és most kétszer-háromszor több a villanyszámlája

Nem mindig logikusak a szabályozók.

Az energiahordozók állami támogatásának az átalakítása már eddig is felbolygatta a kedélyeket, és a java csak jön. Érkeznek a sokkoló gázszámlák Sokan már félhavi fogyasztásra is súlyos gázszámlát kaptak September 01. 15:57 , és más furcsaságok is vannak.

Az RTL Klub például egy olyan esetről számol be, amikor visszafelé sült el a takarékosság és az alternatív energiákba való beruházás.

Egy szentesi társasház két évvel ezelőtt 18 millió forintból építette ki az igen komoly napelemrendszerét. 108 darab, egyenként 4,2 kWh-s teljesítményű panel van az épület tetején, melyek 24 lakást szolgálnak ki, a teljes áramfogyasztásnak nagyjából a felét termelik meg.

Fotónk illsztráció
E.ON

A lakóknak a gázfogyasztása is minimálisra csökkent, miközben a villanyszámlák is a felére estek.

Eddig amikor a rendszerük többet termelt, azt társasházként eladták az MVM-nek, ha kevesebbet, akkor társasházként vásároltak áramot.

Látszólag mindez tökéletes. De mégsem az.

Merthogy most társasházként az áramfogyasztásuk túllép azon a határértéken, amikor még rezsicsökkentett áron vehetnék igénybe az áramot, azaz ezentúl piaci áron kell vásárolniuk, ami két-háromszoros áremelkedést jelent.

„Vagy közös költséget emelünk, vagy visszaállunk az eredeti rendszerre, megszüntetjük a napelemet és akkor minden család egyénileg kevesebbet fog fizetni, mint most így”

– mondják a lakók, akik azzal keresték meg az MVM-et, hogy szeretnék, ha az egyedi fogyasztásmérőik alapján mindenki kisfogyasztónak számítana, így csökkentett áron kapnák az áramot. De a cég visszautasította a kérést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech