Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Helyből kell ugrani, pedig nekifutásból könnyebb lett volna – A távoktatás első hetének tapasztalatai

Egy szombathelyi pedagógus mesélt nekünk a távoktatás első hetéről.

Így néz digitális oktatás első hete egy szombathelyi pedagógus szemével:

"Papíron ez a hét volt a technikai felkészülés hete. Az oktatási hivatal és az iskolák igazgatósága is rengeteg segítséget ad nekünk, de még nem jöttünk bele a gyakorlatba. Egy hétnél ez jóval több időt fog igénybe venni.

Szerencsére a Kréta (Ez egy virtuális iskola, ami kapcsolattartásra, adminisztrációra, osztályzásra való. Szerk.) már működik egy ideje. Feketén-fehéren le van írva minden, amit a használatához tudni kell és az adminisztráció is részletesebb, mint a papír alapú naplóban. Ezzel együtt sem tökéletes még a működése; folyamatosan zajlik a fejlesztése és sok tanár még nem szokta meg a használatát.

Az oktatáshoz legtöbben a Google Classroom nevű alkalmazását használjuk. Bármilyen formátumban lehet tananyagot feltölteni, legyen az prezentáció, hanganyag, kép, videó vagy dokumentum. Lehet ellenőrizni, hogy a diákok aktívak-e, lehet teszteket íratni, de a legjobb, hogy lehet chatelni is. Ez lehetővé teszi a folyamatos kapcsolattartást a diákokkal és a szülőkkel is, video- vagy hanghívás formájában még a feleléseket is meg lehet tartani.

(A tanárnő engem is felvett a tesztosztályába, hogy lássam, hogy néz ki beülről ez a rendszer. Szerk.)

Így néz ki egy online osztályterem
Nyugat.hu
És így néz ki, ha meg szeretnék írni egy dolgozatot
Nyugat.hu

A nehézséget most főleg az okozza, hogy ez a helyzet váratlanul jött. A tanárok tananyagai nem online platformra lettek tervezve, ami azt eredményezte, hogy az elmúlt egy hétben tripla erővel kellett dolgoznunk; volt, hogy hajnali kettőig szerkesztettem a tananyagot, hogy másnap megkaphassák a diákok virtuális formában.

A diákokat is váratlanul érte. Sok tantárgyhoz, amihez eddig nem kellett, nem is volt tankönyvük, és sokuknál a technikai feltételek sem voltak adottak, hogy elkezdhessék az online tanulást.

Ezeket a hiányosságokat lassan, de biztosan kiküszöbölik. A Mozaik kiadó ingyenessé tette az online tankönyveit, laptopokat és számítógépeket pedig tudnak biztosítani az iskolák. Szombathely amúgy is jobb anyagi helyzetben van, de sajnos nem hiszem, hogy egy Szabolcsi faluban van-e erre lehetőség.

Egyelőre elég vegyes módszerekkel dolgozunk. Én például használom a Redmenta online tesztkitöltő alkalmazást, de én már amúgy is kísérletezem egy ideje az online oktatással. Van kollégám, akinek ez a helyzet teljesen új, ő továbbra is füzetbe íratja a diákokkal a dolgozatokat, aztán kér róla egy fotót.

A nehézségek ellenére az én tapasztalataim pozitívak az első hét után. A platformok, amiket használunk, jól működnek és egyelőre a gyerekek is nagyon élvezik az online tanulást. Biztos, hogy fogunk elkövetni hibákat mi is és a gyerekek is, ezekből is tanulni kell.

Egyedül azt sajnálom, hogy elég kaotikusra sikerült az online oktatás elindítása. Ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen, legalább fél év kellett volna, hogy a tanárok megtanulják rendesen használni az online felületeket és még fél év, amíg kiforr a dolog. Így, hogy egy hét alatt kellett elindítani a rendszert, a tanárok és a diákok nyakába is rengeteg többletmunka szakadt."

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra