A Város vs Vidék legnagyobb hibája, hogy egyáltalán létrejött

A magyar kereskedelmi televíziózás legújabb gyöngyszeméből például megtudhatjuk, hogy milyen kívzmester Gáspár Zsolt, akinek még néhány egyszerűbb magyar szó kiejtése is a nehezére esik.

„Mi volt ez a pusztító alpáriság?”

Klasszikusokat csak szó szerint szokás idézni, amellyel egyébként teljes mértékben le lehet írni azt a műsort, ami a héten indult el a TV2-n. A Város vs Vidék elsőre talán még érdekes is lehet, de amint valaki elkezdi visszanézni, vagy a tévében megnézni az új vetélkedőt, örüljön, ha annyival megússza, hogy a fejét elkezdi a falba verni.

Az ellentétek általában vonzzák egymást, ami itt sincs másképp. A két műsorvezető, Tilla és Gáspár Zsolti amiben csak lehet, különbözik, de valamiért – legalábbis elsőre az látszik – nagyon működik közöttük a kémia.

A díszlet legalább jól néz ki.
TV2 Csoport

Talán nincs olyan nagy meglepetés abban, hogy ők is úgy lettek kiválasztva, hogy az nagyon lesarkítottan kijöjjön, hogy pesti fejjel milyen a „városi” és milyen a „vidéki” ember, aki ugye minden reggel felhúzza a gumicsizmáját, és egy kupica kerítésszaggatóval kezdi a napot, hogy aztán odameegy a disznóhoz, és azt mondja neki, hogy

„Na helló röfi”.

Az igazi vidéki ember még beszélni sem tud, amit Gáspár Zsolt gyakorlatilag hibátlanul képvisel: olyan alapvető szavak kimondására sem képes, mint hogy „szoftverfejlesztő” (amit ő nemes egyszerűséggel csak „szoftverfrissítőnek” hív), de akadt olyan helyzet, hogy még a műsor – egyébként rendkívül találó – nevét sem tudta normálisan elmondani, azt csak „Város vidék versus” -nak hívta.

A műsor viszont ennek ellenére nem róla szól, hanem azokról a 3-3 fős csapatokról , akik jönnek és összecsapnak különböző ügyességi feladatok és persze kvízkérdések műfajában. A gyakorlatias feladatok között volt eddig tehénfejés és rókadoblás is, amit maximum a Vukból sikerülhetett ellesni, de a szerkesztők szerint (?) ez napi munka vidéken, mert hát a rókát azt valahogy el kell kergetni a tyúkok mellől minden áldott nap. A feladatot egyébként plüsskabalákkal sikerült kivitelezni, aminek a lényege mindössze annyi, hogy „dobáld le a rókát, a tyúkot meg ne” .

A vidékieknek nem nagyon ment a rókadobálás
TV2 Csoport

A műsor viszont nemcsak testedzésnek jó, hanem arra is, hogy a megmaradt agysejtjeink is tovább pusztuljanak, amelyről olyan kérdések gondoskodnak, amelyekről sem a „városiaknak” sem pedig a „vidékieknek” nincs halvány lila gőze sem, így csak maximum találgatni lehet, hogy mégis mire gondolt a költő.

Csak példaként, ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel egy városi, és egy vidéki csapatnak:

 • Mit kell tennünk, ha az erdőben vaddisznó támad ránk?
 • Melyik városról szól a Punnany Massif zenekar „a tundra-tél nem tetéz, ez itt mediterránia” kezdetű dala?
 • Utóbbi felolvasásánál egyébként Zsolti gazdának eléggé meggyűlt a baja, de lehetséges, hogy csak számomra volt nagyon zavaró, hogy képtelen volt normálisan felolvasni a kérdést és a hozzá tartozó válaszlehetőségeket.

  A műveltségi vetélkedő egyik bonyolultabb kérdése
  TV2 Csoport

  A Város vs Vidék egyébként nem magyar találmány, a licensz Ausztráliából származik, de a megvalósítást le sem tagadhatná a TV2, aki korábban már próbált parasztnak beállítani vidéki embereket az emlékezetesen borzalmas Bödörék keretein belül, amit talán nem is kell tovább ismertetni. Ebben ugyebár a felállás hasonló volt, csak az nem egy vetélkedő volt, hanem egy sorozat.

  Egy másik kérdés a játék műveltségi résézből
  TV2 Csoport

  Ami pedig az értékeléseket illeti, jelenleg a műsor a nézők véleménye alapján a port.hu által vezetett értékelés szerint egy tízes skálán egy szép kettes , ami ha így halad lefelé, lassan már eléri az ElkXrtuk népszerűségét.

  A gameshow egyébként lehetne jól is, csak az a baj, hogy a két nagy kereskedelmi tévé képtelen felfogni azt, hogy az, ha valaki vidéki, az nem azt jelenti, hogy az ember egész nap disznóvágásokra jár és ha épp nincs, akkor a helyi kocsmában issza magát vidámra.

  Ja, és értem, hogy a Gáspár család nélkül nincs jó műsor manapság a TV2 szerint – Győzikéék az Ázsia Expresszben, míg Zsolti az imént említett műsor mellett a Farm VIP-ben is látható lesz – de az, hogy egy részben MŰVELTSÉGI vetélkedőben játékmesterként őt kelljen nézni, az a drága néző idegrendszerének egy kicsit már sok.

  Város vs Vidék minden hétköznap este a 19:50-től TV2-n, a korábbi részek itt visszanézhetők.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra