Betegedjen meg az adóellenőr

Fondorlatos módon, lakást bérelve vizsgálták meg a revizorok, hogy milyen a mesteremberek számlaadási kedve. Az eredmény lesújtó.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) - nagy áfabotrány ide vagy oda - újra és újra bizonyítja, hogy szakadatlanul résen van, hogy kérlelhetetlenül lesújt, ahova és amikor csak köll. S valóban, a hatóság munkatársai nem is olyan régen megint vitézül kivágták a rezet. Budapesten kibéreltek egy lakást, s nyomban megrendeltek egy csomó szolgáltatást, felújítási munkát. Gondolták, megnézik, milyen a mesteremberek számlaadási kedve. S a mesterek - vízvezeték-szerelők, festők, burkolók, üvegesek, zárlakatosok, háztartásigép-szerelők - jöttek is sorra, és annak rendje s módja szerint elvégezték a munkájukat.

Illusztráció
lakeland-flood.com

Számlát azonban nemigen akaródzott adniuk, egy, csak egy legény nyitotta ki a tömbjét. Az adóellenőrök roppantul elcsodálkoztak a történteken, azt mondták, álmukban sem gondolták volna, hogy ilyen rosszul viselik majd magukat a mesterek. De nem csak az ellenőrök ámuldoztak ám, maguk a mesterek is megdöbbentek, nem is kicsit. Egyikük - miután sietősen távozott a lakásból - azt kiáltozta szinte önkívületben a lépcsőházban, hogy: Emberek! Itt lakik a NAV!

A magyar ember csendben marad

A magyar embert viszont - midőn értesült a nagy lakásakcióról - egy cseppet sem lepte meg a mesterek magatartása. Gyakran volt ugyanis alkalma megtapasztalni, hogy igen csekély, szinte a nullával egyenlő a számlaadási kedvük. Amikor például felújíttatta lakását, rosszabbul járt, mint az adóellenőrök, mert neki egyetlen mester sem volt hajlandó számlát adni. De vajon szembeszegült-e a mesterekkel akárcsak egyszer is a magyar ember? Nem, nem akasztott velük tengelyt soha, csendben maradt inkább, mert elfogadható munkát szeretett volna.

De nemcsak a kétkezi mesterekkel járt ám így a magyar ember, hanem jó néhány fehérgallérossal is. Bőven akadt dolga olyan orvossal, joggal foglalkozó emberrel, könyvelővel, mindenféle oktatóval, egyéb szakemberrel, akinek még csak eszébe sem jutott, hogy számlát adjon neki a szolgáltatásért fizetett összegről. De vajon tiltakozott-e egyetlen alkalommal is az eljárásuk ellen a magyar ember? Nem, még csak nem is gondolt a protestálásra, meghúzta magát inkább, mert tisztességes szolgáltatást szeretett volna.

Akárhogy is, a magyar ember azért jó ötletnek tartaná, ha revizorok újra és újra megvizsgálnák a fehérgalléros mesterek számlaadási hajlandóságát is. Legelőször is felcsaphatnának betegnek, s bejelentkezhetnének néhány magánrendelőbe. Ki tudja, mire jutnának. Persze az is elképzelhető, így a magyar ember, hogy a sorozatos ellenőrzéseknek semmi értelmük nincsen, mert az ország csak ebben az állapotában képes működni. Meglehet, hogy a legkisebb változástól is összeomlanánk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény