Muszáj diszkózenének bömbölnie adventi vasárnap Szombathely Fő terén? - kérdezi olvasónk

Olvasónk a Fő téren lakik, és érzékenyen érintette - ahogyan írja - a "tegnapi vurstli".

Az elmúlt hétvége volt az idei adventi időszakban a második hétvége, amikor nyitva a vásár, szól a zene és programok, koncertek vannak a szombathelyi Fő téren.

Vasárnapra nem is terveztek programot a nagyszínpadra, a pénteki eső miatt elmaradt Elmaradnak a szombathelyi adventi vásár péntekre tervezett koncertjei 2023. December 01. 14:29 műsort tartották meg vasárnap délután.

Hangulat az adventi vásárban (fotónk nem a vasárnap esti rendezvényen készült)
Pataki Gergely

A Fő téren lakó olvasónk viszont felháborodott. Levelét szó szerint közöljük, azzal, hogy legyen vitaindító. Olvasóink véleményét várjuk kommentben. Tehát a levél:

"Gimme! Gimme! Nem csak neked fáj! Titkos üzenet száll a szélben. YMCA. Nyár van alig fürdőruhában… Ya-ya-ya coco jamboo. Samba de Janiero…

Nem, nem egy nyarat visszaidéző, nosztalgikus hangulatú elmélkedés következik. Sokkal inkább egy helyzetkép 2023 első adventi vasárnapjáról, Szombathelyen. Bizony-bizony, ha valaki esetleg egy esti sétára indult volna december 3-án belvárosunkba, akkor pillanatok alatt időutazásban érezhette magát a mögöttünk hagyott nyári fesztiválok és az előttünk lévő szilveszter buli-élményei között.

Mert hát volt itt minden: „egy szál bikinit hoztam el az útra”, „tedd fel a kezed, mert én más vagyok”, „nyár van, alig fürdőruhában” és még sok más, nem túl bonyolult dallam, amiket az ember elhallgatgat a Balaton parton néhány Mojito után vagy szilveszterkor, amikor már úgyis minden mindegy, de idén hallgathattuk ezt az első adventi vasárnapon is.

Véleményem szerint mondjuk hangulatosabb, szebb és mindenképpen igényesebb lenne, ha esetleg a város művészei(!) mutathatnák meg magukat és művészetüket (akár adventi-karácsonyi témában) egy-egy adventi hétvégén (pláne vasárnap), de tudom én, hogy nem mindenkinek lehet ez az igénye, így csak egy halovány kérdés dereng fel bennem: muszáj diszkó-zenének bömbölnie adventi vasárnapokon Szombathely Fő terén?

Ezek után persze az sem meglepő, hogy a Szentháromság szobor melletti, korábbi évekről megszokott kis Betlehemet felváltotta egy hatalmas kijelző. Bár jobban belegondolva: talán jobb is így: egykor angyali kórus jelentette a Megváltó születését a pásztoroknak, ma pedig egy DJ-pult mögött álló lemezlovas és általa ABBA, Groovehouse, TNT, Village People, Neoton Família, Mr. President, Fiesta és sokan mások hirdetik: buli van.

A pásztorok erre biztosan kevésbé lettek volna vevők, de legalább a közel 80.000 fős városból ahhoz a 2 (azaz KETTŐ) hölgyhöz eljutott a buli üzenete, aki a színpad előtt ropta a táncot. (Mondjuk tegyük hozzá, hogy a fellépőtér közelében sokan árulják folyó portékájukat is – ezek a termékek mindig segítik a hasonló színvonalú üzenetek percepcióját.)

Nos, miközben írom ezeket a sorokat, este negyed 9 lett, a zene is elhallgatott. Így már azoknál, a Fő tér környékén élő családoknál is, akik esetleg meghitt, esti együttlétben szeretnék meggyújtani a koszorújukon az első gyertyát, és volt türelmük kivárni saját idejüket, végre fellobbanhat a hit gyertyájának fénye.

Most, hogy már a belvárosi lakások ablaküvegei sem hirdetik ritmikus zörgésükkel, hogy ünnepel Szombathely – de legalábbis a színpad előtt táncoló hölgyek -, mindenki úgy élheti meg advent üzenetét, ahogyan szeretné: egy kellemes beszélgetéssel; a Veni, veni Immanuel jól ismert, 15. sz-i dallamaival; TNT-vel; Groovehouse-szal vagy éppen ahogy neki kellemes.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem