Kullancs okozott súlyos megbetegedést Vas megyében

Egyetlen olyan eszköz van, amivel fertőzésveszély-mentesen lehet eltüntetni a kullancsokat.

Június közepén négy encephalitis infectiosa diagnózis jutott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tudomására, a járványügyi főosztály heti jelentése szerint a négyből három esetben kullancs okozta a megbetegedést. Egy ilyen eset fordult elő Fejér, egy Veszprém, egy pedig Vas megyében június 10. és 16. között (ez a legfrissebb összegzés). Vas megyében egy 37 éves nő a beteg.

A kullancs-encephalitis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, ami a legritkább, de az egyik legsúlyosabb a kullancsok által terjesztett fertőzések közül. Az előző héten hat ilyen megbetegedést számoltak az országban, akkor Fejér megye mellett Győr-Moson- Sopron és Zala területéről is volt beteg – vagyis már a Dunántúl nagy része érintett.

Mire figyeljünk?

A Magyar Kullancsszövetség elnöke még korábban az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy az elmúlt évekhez képest sokkal több kullancsra kell számítani idén, ráadásul több új faj is megjelent Magyarországon. Ennek oka többek között az enyhe tél és az, hogy Európa-szerte emelkedik az átlaghőmérséklet.

Emiatt a mediterráneumból feljött északra egy ragadozó állat, az aranysakál, amely két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcolt be a kontinens belsejébe.

Ezek a kullancsfajok a nairovírus nemzetségbe tartozó kórokozókat terjesztenek, melyek közül az egyik legveszélyesebb a krími-kongói vérzéses láz vírusa.

Kapiller Zoltán elmondta: zöldövezetekben mindenhol és minden körülmény között figyelni kell a kullancsokra, melyek tömegesen is megjelenhetnek városi kertekben, parkokban vagy közintézmények udvaraiban.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt javasolja, hogy ha kilépünk a városi környezetből, akkor inkább a kijelölt túraútvonalakon, turistapihenőkben tartózkodjunk, mivel a magas füves, bozótos helyeken még nagyobb a kullancsveszély.

A legjobb módszer

Riasztóspray nélkül ne induljunk el kirándulni, mivel csak a kémiai szerek nyújtanak megfelelő védelmet a kullancsokkal szemben. Jó, ha van a táskánkban kullancseltávolító kanál is, mert ez az egyetlen olyan eszköz, amivel fertőzésveszélymentesen lehet eltüntetni a kullancsokat.

Kapiller Zoltán figyelmeztetett: egyáltalán nem jó módszer, ha körömmel vagy csipesszel próbáljuk kiszedni a bőrbe bejutó kullancsot, mert ezzel csak megszorongatjuk a testét, melynek hatására „biztosan fertőző nyálat fog beöklendezni a megcsípett áldozatba”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?