Akár 10 százalékkal is emelkedhetnek egyes hitelek esetében a törlesztőrészletek

Emeli irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, így korábban felvett hitelek törlesztőrészleteinél is számítani lehet növekedésre.

Tegnapi ülésén 30 bázisponttal 1,5 százalékra emelte irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, így ennek kapcsán a portfolio.hu utánaszámolt, hogy milyen hatása lesz a hitelek törlesztőrészleteire.

Mint a lap megjegyzi, az újonnan felvett hitelek esetében a kamatkörnyezet emelkedésének a lakáshitelek árazására van a legnagyobb hatása, hatból öt újonnan felvett lakáshitel ugyanis nem kamattámogatott. Korábbi számításaik szerint 542-627 ezer forinttal kell többet visszafizetni egy 20 évre felvett, 10 milliós hitel esetében.

A már felvett hitelekre is van azonban hatása a kamatemeléseknek, többek között a piaci kamatozású jelzáloghitelekre. 2020 végén a jelzáloghitelek darabszám szerinti 48 százaléka volt változó kamatozású, 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódusú. A lap számításai szerint egy 12 havi kamatperiódusú, 3 százalékpontos kamatfelárral rendelkező, 20 éves hátralévő futamidejű, 10 milliós fennálló tőketartozású lakáshitel esetében például 10 százalékos törlesztőrészlet-emelkedésre lehet számítani szeptemberben.

A lap még megjegyzi, hogy a következő hónapok sordöntőek lehetnek a tekintetben, hogy mekkora további törlesztőrészlet-emelkedésre számíthatnak a hitelesek, köztük is elsősorban a gyorsan változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság