Akárhogy csűrjük-csavarjuk, az önkormányzatnak meg kell vennie a Savaria Szállót

Nem azért, mert annyira megéri, hanem mert ez a dolga. Pont.

Olaszországban egyre több az olyan település, ahol egy euróért Ingyen osztogat házakat egy festői szicíliai kisváros 2019. November 04. 15:10 vagy akár ingyen adnak Ingyen osztogat házakat egy festői szicíliai kisváros 2019. November 04. 15:10 házakat.

Jól hangzik, nem?

De ha tudjuk, hogy az önkormányzatok azért tesznek így, hogy megállítsák az elvándorlást, a lakosságszám csökkenését és az általános hanyatlást, máris kicsit árnyaltabb a kép, ha pedig hozzátesszük, hogy az új beköltözőknek számos feltételt kell teljesíteniük, máris nem annyira vonzó a biznisz.

Mindez onnan jut eszembe, hogy nagy a csend a Savaria Szálló nagy durranású adásvétele körül, és éppen most telt le a 60 nap, amíg a vevőnek át kellett volna utalnia Nemmel szavazott a gazdasági bizottság a Savaria nagyszálló megvásárlására 2020. January 21. 16:03 a suskát (lásd a jegyző válaszát).

De semmi ilyenről nem tudunk.

Szóval minden bizonnyal az történt, ami eddig is sejthető, sőt tudható volt: blöff volt az egész, hogy megpumpolják kicsit az önkormányzatot.

A város egykori dicsőségének és a jelenkori kínlódásának a szimbóluma
Józing Antal

Hogy ez hogyan volt lehetséges és ki állt a háttérében, azt most ne tippelgessük, bízzunk benne, hogy lesz annyi vér az illetékesek pucájában, hogy nekiállnak kinyomozni, mi is történt.

Nagyobb kérdés, hogy mi van akkor most.

Mi lenne? Semmi.

Ugyanaz, mint egy éve, két éve, öt éve és tíz éve: tovább rohad a város emblematikus és szimbolikus épülte a belváros központjában.

És talán legfőbb idejelenne ezt józanul átgondolni.

És ha így tesszük, arra a következtetésre jutunk, hogy az önkormányzatnak egyetlen lehetősége van:

meg kell vennie az épületet.

Nem mintha akkora biznisz lenne, sőt feltehetően baromi rossz biznisz. Nem véletlen, hogy a tulajdonosa elengedte a kezét, mint ahogy azt sem, hogy egyetlen komoly érdeklődő nem volt eddig.

És valószínűleg nem is lesz.

Ha a mostani blöff másra nem is volt jó, arra mindenképpen, hogy kiderüljön, hogy alapjáraton is 3-5 milliárd forint kellene A szombathelyi Fidesz szerint zavaros történet a Savaria Szálló ügye 2020. January 09. 11:26 a rendbetételhez, illetve az, hogy nagyjából senki nem tudja, pontosan mit is lehetne vele kezdeni.

A szálloda és a könyvesbolt közötti útszakaszon valamiért nem égnek a lámpák.
Józing Antal

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy üzleti alapon semmit nem lehet vele kezdeni; nemhogy 400 millióért, de talán egymillióért sem.

Ha pedig így van, akkor két variáció van: vagy addig várunk, amíg összedől az egész, közben imádkozunk Szent Mártonhoz, hogy ne üssön senkit agyon egy cserép, vagy beavatkozik az önkormányzat.

A második tűnik a jobb megoldásnak.

Annál is inkább, mert az államnak és az önkormánynak pont az a dolga, hogy beavatkozzon azokon a területeken, ahol nem működik a piac.

Egy iskolánál vagy egy kórháznál nem várjuk el, hogy profitot termeljen, mert más – ennél sokkal fontosabb – szempontok érvényesülnek.

És akárhogy csűrjük-csavarjuk, hasonló a helyzet a Savaria Szálló ügyében. Lásd: ikonikus épület, szimbólum, hulló tetőcserepek.

Amikor választási kampányban a baloldal hirtelen felindulásban megígérte, hogy győzelme esetén megvásárolja az épületet, talán maga sem tudta, hogy jó nyomon jár.

Nem biztos, hogy a jövő héten kell a zsebbe nyúlni, talán érdemes még várni, drágább biztos nem lesz, de már most érdemes félretenni a pénzt a malacperselybe, és már most elkezdeni ötletelni, hogy mit lehetne kezdeni vele.

Elég sokan dolgoznak ahhoz a polgármesteri hivatalban, hogy valakinek eszébe jusson valami.

Ha meg nem, akkor ki lehet írni ötletpályázatot, és egészen biztos vagyok benne, hogy tucatnyi izgalmas ötlet jön elő.

Mert Szombathelyen van még potencia és tartalék, csak ki kell nyitni a kapukat azok előtt, akik eddig a falakon kívül voltak. Talán éppen a nagyszálló ügye lehetne a mintaprojekt.

És akkor az sem baj, ha majd egy forintért kell odaadni valakinek.


Az önkormányzat válasza a Savaria Szálló jelenlegi helyzetével kapcsolatos kérdéseinkre:

Tisztelt Szerkesztőség!

Önkormányzatunk 2020. január 22. napján kelt levelében tájékoztatta az érintetteket arról, hogy nem kíván élni elővásárlási jogával a szombathelyi 6224 hrsz.-ú - természetben Szombathely, Mártírok tere 4. szám alatti kivett szálloda megnevezésű ingatlan tekintetében. Az adásvételi szerződés értelmében a vevő kötelezettséget vállalt arra, hogy a vételárat az adásvételi szerződés aláírásától számított 8 napon belül, amennyiben azonban a vevő finanszírozást vesz igénybe, az aláírást követő 60 napon belül átutalással fizeti meg az eladó számlájára. Önkormányzatunk nem kapott tájékoztatást arról, hogy a vételár megfizetésre került-e az eladónak - ilyen tájékoztatási kötelezettsége az eladónak nincs is önkormányzatunk felé , arról a felek tudnak nyilatkozni. Abban az esetben, ha a jogügylet bármilyen okból nem jött/jön létre, úgy a polgármester a 212020. (1.22.) Kgy. számú határozat értelmében meg fogja vizsgálni a jog ügylet meghiúsulásához fűződő esetleges jogkövetkezményeket.


Dr. Károlyi Ákos
Szombathely Megyei Jogú Város jegyzője
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény