Az ember akkor hal meg igazán, ha elfelejtik - a kámoni temetőben sétáltunk

A több mint fél évszázada lezárt temetőt lassan felemészti a feledés.

A Vas Megyei Temetkezési Kft. adatai szerint Szombathelyen összesen öt lezárt köztemető van. Nemrég a gyöngyösszőlősi temetőben Az elmúlás, a szépség és a természet egybefonódása - Az egykori gyöngyösszőllősi temetőben sétáltunk February 04. 11:28 tettünk egy sétát, most a fél évszázada lezárt kámoni sírkertben barangoltunk. A bejárati vaskapun csak egy fűkasza-damilból rögtönzött „zár” van, lepattintva komótosan nyílik a kapu.

Kámoni temető
A bejárat
Mészáros D. Zsolt

Kámon ősidők óta lakott település. A falut 1950-ben csatolták Szombathelyhez, majd nemsokára, 1963-ban be is kellett zárni a temetőt.

Kámoni temető
A sírhelyek lassan eldőlnek és az enyészeté lesznek
Mészáros D. Zsolt

A több mint fél évszázad elteltével lassan feledésbe vesznek a sírok. Egyre több emlékhelyet ölelnek át és takarnak el a borostyánok.

Kámoni temető
Lassan visszaveszi a természet az elfeledett sírhelyeket
Mészáros D. Zsolt

A területen tobzódnak a vadvirágok. Óvatosan lépkedünk az ibolyák és a kankalinok szőnyegén. Jöttünkre csak két feketerigó jelez hangosan, aztán jól össze is vesznek.

Kámoni temető
Tavaszi napsütés és vadvirágok mindenfelé
Mészáros D. Zsolt

Bár a hozzátartozók már nagyon idősek, ennek ellenére még találtunk gondozott helyeket, mécseseket. De egyre több az eldőlt sírkő és a szinte teljesen szétmállott fakereszt.

Kámoni temető
Mészáros D. Zsolt
Kámoni temető
Mészáros D. Zsolt
Kámoni temető
A képekre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Pedig ennek a temetőnek is gazdag múltja van. Többek között itt nyugszik a Saághy-család, és a Kámoni Arborétumot alapító Saághy István édesapja. Bár maga az alapító nem itt lelt végső nyugalomra, mert dr. Saághy István a háború elől Ausztriába menekült, a halál is ott érte.

Kámoni temető
Itt nyugszik a Saághy-család
Mészáros D. Zsolt

Itt található Szombathely talán egyik legnagyobb mauzóleuma is, melyben a Reiszig-család temetkezett. A család tagjai a 19. század óta jelentős szerepet töltöttek be a település és a környék életében. Ottjártunkkor a mauzóleumon épp kisebb javításokat végeztek, mint megtudtuk, a Reiszig család kérésére.

Kámoni temető
A mauzóleumról épp eltüntetik a graffitiket
Mészáros D. Zsolt

Ahogy mondani szokták, igazán akkor hal meg valaki, ha elfelejtik.

Kámoni temető
Bármelyik képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt
Forrás:
Életünk folyóirat
https://vasmegyeitemetkezes.hu/
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző