Az Alfa Romeóktól a Zastavákig - Hány évesek a Magyarországon futó autómárkák?

Egy átlag BMW már jócskán benne van a tinédzserkorban. Fogadjunk, nem találja el, melyik a legfiatalabb átlagéletkorú gyártmány.

A közelmúltban foglalkoztunk a Szombathelyen futó autók számával és életkorával Nemcsak egyre nagyobb, de egyre öregebb is a szombathelyi autópark 2021. January 02. 06:54 , megemlítve, hogy mindkettő szépen megnövekedett az utóbbi másfél évtizedben.

A járműállomány statisztikai adatait bogarászva futottunk bele a gyártmányok és azok életkorának izgalmas összefüggéseibe.

Az adatokat grafikonra tettük, abban a hitben, hogy talán másoknak is érdekesek a számok.

Adatok forrása: KSH, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

Ezek szerint a Magyarországon futó típusok közül jelenleg a Moszkvicsok a legidősebbek a maguk átlagos négy évtizedével (39,9).

Az oldtimerre való minősítés alapkövetelményét (30 év) lazán megugorja a többi szocialista autómárka (Polski Fiat, Trabant, Wartburg, Zastava9 is.

Hozzájuk képest a Ladák igencsak fiatalok (26,6).

A legidősebb nyugati autónak a Datsunok - a Nissan korábbi neve - számítanak (32,9).

Némi meglepetésre a legfiatalabb márka büszke címet a Dacia mondhatja magáénak 5,7 évvel, míg a második helyen a Kia (7,9), a harmadikon a másik dél-koreai márka, a Hyundai (9,5) áll.

A német presztízsmárkák a középmezőnyben helyezkednek el: az Audik 14,9, a BMW-k 13,5, a Mercedesek 14,4 évesek.

A magyarországi gépkocsik átlagéletkora 14,4 év.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech