Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hülyeség eredménye: Halál

Ennyire ostoba, felesleges és unalmas Alien-film még nem született. Szerintem hagyni kéne ezt már, Ridley.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lassan nem marad olyan kultfilm, aminek testét ne erőszakolták volna meg látványosan. Az Aliennel többször is próbálkoztak már, de most érett csak be igazán a hosszú évek kemény munkája. Mert amikor azt gondoltam, hogy AVP 2-nél nincs lejjebb, akkor jött Ridley Scott és ütvefúróval véste szét a saját maga által emelt szobrot. De azt hiszem végre megnyugodva dőlhetünk hátra, hiszen a Covenantnál rosszabb aligha történhet a péniszfejű szörnyekkel.

Alien: Covenant
imdb.com
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Öt évvel ezelőtt hatalmas várakozás előzte meg Ridley Scott Prometheus filmjét. Alien előzményt ígért, amit meg is kaptunk meg nem is. Volt némi magyarázat arra vonatkozóan, hogy honnan jöttek a savas vérű, péniszfejű idegenek. Ennyire megosztó film már régen született az Alien Univerzumban. Volt, aki kukába dobta volna az egészet, megint mások pedig alig várták a folytatást. Tény, hogy volt benne valami különlegesség, ám Alien-filmnek aligha lehetett nevezni, annál fogva, hogy nem voltak benne Alienek.

Alien: Covenant
imdb.com

Scott aztán valahogy úgy gondolkodhatott, hogy jól van kis pulyák, ha Alien kell nektek, akkor majd kaptok Alient. És amolyan durcás gyerekként belevágott a Covenantba. Kár volt.

Ez az az Alien-film ami semmire sem való. A történet panelekből van összerakva, és gyakorlatilag minden egyes jelenetet láttunk már egyszer valamelyik Alien-filmben.

Alien: Covenant
imdb.com

Erre azonban még akár legyinthetnénk is, hiszen mutasson nekem valaki olyan filmet, ami nem táplálkozik egy előbbiből. De a Covenant olyan hót unalmas és buta, hogy én éreztem magam kínosan a nézése közben. Az első nagyjából 40 percben pedig semmi, de szó szerint semmi sem történik.

Alien: Covenant
imdb.com

Az alapfelállás az, hogy a Covenant nevű űrhajó a legénységgel és kétezer telepessel megindul az űrbe gyarmatosítani. Egy csillagkitörés miatt a hajó meghibásodik és idő előtt felébred a legénység. Majd elcsípnek egy kósza rádiójelet, aminek elindulnak a forrása felé.

Kétezer telepes a fedélzeten, konkrét végcél beütve a naviba. A legénység egyik tagja elmondja, hogy több évtizedig választották ki a bolygót, ahová tartanak, de mindezt sutba dobják, mert elcsípnek egy semmiről nem szóló, kósza rádiójelet!!!

Alien: Covenant
imdb.com

De itt még nem álltunk meg. Az gondolom könnyen kimatekozható, hogy a bolygón landoló űrhajósok hamar bajba kerülnek. De az, hogy egy maréknyi emberért az egész Covenant űrhajót és a 2000 telepes életét is veszélyeztetik, mert csakazértis érzelem vezérelte karakterek ülnek a pilótafülkében, na az megint fájt.

A síkgyökérre megírt kapitány figurájáról nem is beszélve. Meg a legénység azon tagjáról, aki felrobbantja az űrkompot, mert ugyan technikailag képzett emberről van szó, de annyi esze nincs, hogy ne robbogasson a hajó belsejében.

Alien: Covenant
imdb.com

Szóval az ezzel a filmmel a baj, hogy egy tévéfilm szintjére viszi le a történetet. Amiben ráadásul én sehol nem találtam a karakterek motivációját és olyan magasan tesz logikára, feszültségre, Alien-mítoszra, amennyire csak lehet. A xenomorph lények megszületésének sztorija pedig egyenesen vérlázító.

Ezek a lények pont attól voltak királyak, hogy nem volt a szánkba rágva, hogy honnan jöttek, egyszer csak beléjük botlottak Ripleyék és kész. Erre egy újabb száraz nemi aktussal most ez a balladai köd is odaveszett. Ráadásul az egész magyarázata irtó béna.

Alien: Covenant
imdb.com

Ridley Scott tehát kemény, kitartó munkával kezdi lerombolni mindazt, amit kemény, kitartó munkával létrehozott. Ezért tehát már most összetehetjük a két kezünket, hogy a Szárnyas Fejvadász 2045-öt átengedte Denis Villeneuvenek. Ő pedig inkább olyan szórakoztató és habkönnyű filmek felé fordul, mint a Mentőexpedíció.

Alien: Covenant
imdb.com

Értékelés: 5/10.

Akinek ajánlom: Tényleg nem sok mindenkinek tudom ajánlani a filmet, de talán az állattenyésztők próbálkozhatnak vele.

Akinek nem ajánlom: Az Alien fanoknak semmiképpen. Ha mégis látni akarod, hogy teszik tönkre kamaszkorod egyik kedvenc szörnyének tekintélyét, inkább nézd újra valamelyik AVP filmet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés