Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

Neked hetente két óra, nekik rendszeres boldogság – Új Amigókat keresnek Szombathelyen!

Na de kik azok az Amigók? Önkéntes egyetemisták, akik mindannyian ugyanazt a célt próbálják elérni: hogy hozzásegítsék a gyógyuláshoz a beteg gyerekeket. Játékos nyelvtanulással, kézműves foglalkozásokkal vagy bármi olyan tevékenységgel, amit a gyermek igényel.

Az Amigók lelkes egyetemista önkéntesek, akik heti rendszerességgel látogatnak kórházban gyógyuló beteg gyerekeket, hogy játékkal és nyelvtanulással motiválják őket a gyógyulásra, és becsempésszék a fehér kórházi falak közé a mosolyt, a jókedvet és a barátságot.

Írunk arról, amit tudni érdemes.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az alapítvány ötlete Forgács-Fábián Sárától származik, akinél 9 éves korában súlyos betegséget diagnosztizáltak és a szombathelyi Markusovszky Kórházban kezelték. Célja pedig, hogy egy nap minden beteg gyermek mellett legyen egy Amigo, vagyis egy barát.

Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodója.
Facebook/Amigos a gyerekekért

És bár önkéntesekről beszélünk, nem úgy működik a dolog, hogy aki Amigo akar lenni, abból Amigo is lesz. Először is olyan lelkes és nyitott egyetemistákat, főiskolásokat várnak, akik beszélnek legalább egy idegen nyelvet, és szívesen adnák át ezt a tudásukat játékos keretek között kórházban ápolt beteg vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek.

És ha megjött a kedved, most van egy jó hírünk: épp most indul az új felvételi Szombathelyen!

Legyen a barátság a szupererőd!

Egyetemista éveid alatt keresed azt a közösséget, ahol nem csak barátokra, de élményekre is szert tehetsz és közben még egy jó ügyet is képviselsz? Szeretsz nyelveket beszélni és szívesen segítenél vidámmá tenni a beteg gyerekek hétköznapjait?

Idén ősszel ismét felvételt hirdet egyetemisták számára az Amigos a gyerekekért Alapítvány, melynek küldetése, hogy barátkozással, nyelvtanulással, valamint játékokkal segítse a kórházakban gyógyuló beteg gyermekeket.

Jelentkezz Amigo önkéntesnek és tedd szebbé a kórházban fekvő gyermekek mindennapjait!

Mitől Amigo egy Amigo?

Egy önkéntes, vagyis Amigo kéthetente egyszer jár kórházba, mely egy másfél órás foglalkozást jelent. Hogy miként is épül fel egy bevetés, az mindig a gyermek állapotán és hangulatán múlik, de egy hatalmas játékos, tanulós doboz segítségével az Amigók ilyen és ehhez hasonló élményekkel távoznak egy foglalkozás, vagyis bevetés után:

Két irtó jófej gyerkőccel tudtunk ma játszani, egy kisfiúval és egy kislánnyal (aki nemrég lett 18, szóval lehet megsértődne, ha látná, hogy gyerkőcnek neveztem). Jó sok játék elő is került a dobozból, a the Mindtól elkezdve a Panic Laben át a kártyás játékokig minden. Közben ment végig a zene, így bele tudtunk hallgatni, ki milyen számokért rajong. Ebből inspirálódva, mivel az egyik gyerkőc nagy BTS fan, Dél-Korea köszönömét tanultuk meg közösen. Bár idő kellett mire sikerült is kimondanunk, valahogy így hangzik kiejtve: Kamzamnida. Szuper volt a hangulat, mindenkinek jókedve volt, nem is kívánhattam volna szebb kedd délutánt.”

A szervezet mindennapi teendőibe, például a kommunikációba vagy az eseményszervezésbe is beláthatnak az Amigók. Orvos is írhat pályázatokat, ahogy pénzügyes is szerkeszthet grafikákat. Az alapítvány egyik alapértéke a kölcsönös bizalom, ami a különböző eseményeken tud erősödni.

A bizalom pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy egy jó hangulatú kórházi látogatás gördülékeny legyen, vagy ha kihívás merül fel a csapatban, azt közösen tudják megoldani.

A szervezésben leginkább a programok kigondolását, az ötletelést, és azok megvalósítását élveztem. Az első nap nagy sikert arattak az ismerkedős játékok, aztán másnap volt a két kedvencem, a sorverseny és a Mi Amigos sztorink névre keresztelt kreatív festegetés, ahol zseniális műalkotások születtek. Harmadik nap bejártuk Boglárt, este pedig just dance-eztünk, a negyedik nap pedig már csak a pihenésről szólt, aztán este megtartottuk az Amigos Got Talentet, ami szintén hatalmas sikert aratott, nagyon szuper produkciókkal készültek a csapatok

– mesélte a debreceni Bogi élményeit az idei Évzáró esemény után.

Amigos a gyerekekért Alapítvány

Miből áll a felvételi?

Egy komoly felvételi eljáráson mennek keresztül az egyetemisták, a folyamat minden városban ugyanaz: először egy írásbeli feladatlapot kell kitölteni, a második körben pedig egy szóbeli beszélgetésen kell részt venni, ahol még inkább megismerhetik az Amigók a jelentkezőt és a jelentkező is felteheti kérdéseit a szervezetről.

Majd miután eldőlt, hogy kik lesznek az újgenerációs Amigók, kezdődhet a betanulási folyamat az egynapos, intenzív betanítással, vagyis az Amigo Iskolával, aztán a kórházi kapcsolattartókkal való találkozóval, majd jöhetnek az első éles bevetések, a plusz feladatok, de még ezután is folyamatosan oktatják őket.

Amigos a gyerekekért Alapítvány

További információk itt érhetőek el, vagy az alapítvány Instagram-oldalán, ahol szeptember 13-án este élőben mesélnek az Amigók az önkéntességről.

„Ha egy beteg gyerek úgy érzi, van egy egyetemista haverja, az elképesztően menő”

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyébként 2014-ben kezdte meg tevékenységét, először kis létszámmal és kizárólag Budapesten. Mára már 5 nagyobb vidéki városban vannak jelen, a főváros mellett csatlakozott Szeged, Debrecen, Szombathely és Pécs is, összesen 14 kórházi egységben.

Szombathelyre 2019 áprilisában költözött be az Amigos, ami azért is számít különlegességnek, mert mint már írtuk, Sára, az alapító gyerekként sokat volt kórházban, ráadásul nem is akárhol: a szombathelyi Markusovszky Kórházban, így tulajdonképpen innét indul az alapítvány története.

És ha még többet szeretnél tudni az Amigosról, itt „Ha egy beteg gyerek úgy érzi, van egy egyetemista haverja, az elképesztően menő” 2022. July 30. 19:07 elolvashatod 2022-ben megjelent cikkünket!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Ha egy beteg gyerek úgy érzi, van egy egyetemista haverja, az elképesztően menő”

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány ötlete Forgács-Fábián Sárától származik, akinél 9 éves korában súlyos betegséget diagnosztizáltak és a szombathelyi Markusovszky Kórházban kezelték.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra