Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Küszöbön a sötét jövő, amikor a kormány pontozni fogja az állampolgárokat

Mégpedig a megbízhatóságuk, lojalitásuk, elvárt viselkedésük alapján. Kínában már létezik a rendszer.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A történelemben soha senkinek, vagy legalábbis csak egy szűk rétegnek és csak nagyon rövid ideig tett jót, amikor valamiért úgy gondolta, hogy a társadalom egyes tagjait megjelöli valamiért. Kínában, úgy néz ki, most nem is csak néhány embert, de az egész társadalom valamennyi tagját jelölni fogják. És az egész borzasztóan nyugtalanító.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

2014 nyarán született meg Kína Állami Tanácsában az elgondolás, aminek már a címe is baljós volt: Egy társadalmi kredit rendszer bevezetésének terve. A lényege pedig az, hogy mindenkit ellássanak egy ponttal, ami azt mutatja meg, hogy valaki mennyire "tiszteletreméltó" állampolgár. A rendszer egyelőre még önkéntes, de most jön a kemény tény: 2020-ra mindenkire nézve kötelető érvényűvé válik. Tegyük hozzá gyorsan: a világ egyik legnagyobb országában.

79 éves kínai nő táncot jár egy közparkban katonai ruhában. Lehet, hogy ezért egy idő után már nem jár kredit
Reuters

A nyugtalanító jelleg mibenlétét kiválóan bontja ki a Wired témában fogant cikke : képzeljünk el egy világot, ahol minden egyes napi ténykedésünk pontosan rögzítve van, kezdve onnan, hogy mit vásárolunk a sarki boltban és mit vásárolunk online, mikor éppen hol tartózkodunk, kik a barátaink és hogyan lépünk velük kapcsolatba, mennyi időt töltünk tartalomfogyasztással, vagy éppen milyen számlákat és adókat fizetünk (és milyeneket nem). Nem is annyira nehéz elképzelni, hiszen egyes cselekvéseinkkel már most is az történik, hogy monitorozzák őket - a Facebook és a Google például a webes viselkedésünkből szűri le, hogy milyen reklámokkal célozzon minket.

De aztán képzeljük el azt, hogy minden tettünket összegzik, és végül kapunk egy számot rá, ami elhelyez minket a többi ember között. És ez a szám nyilvános lenne.

Ha pedig egy ilyen szám nyilvános, azt már igazán nem nehéz elképzelni, mit fog jelenteni ez egy hitelkérelemnél, állásinterjúnál, egy albérlet iránt érdeklődésnél, vagy a gyermekünk iskolába íratása esetében.

Ez az ijesztő rendszer a kínai kormány szerint az őszinteség kultúráját fogja elhozni, ahol megbízhatónak lenni dicsőséges. Ez erősíteni fogja az őszinteséget a kormányzati ügyekben, a kereskedelemben, a társadalomban és az igazságszolgáltatásban

- írják.

"Olyan, mint ahogyan az Amazon monitorozza a megrendelőit, csak egy orwelli csavaral"

- fogalmazott a kormány hangzatos közleményével szemben Johan Lagerkvist, egy Kínával foglalkozó svéd internetspecialista. Gondoljunk csak bele: ahogy most a Facebookon láthatjuk, hogy egy étterem milyen átlagpontozást kapott a benne étkezőktől, úgy a mellettünk elsuhanó emberekre is egy pillanat alatt rákereshetünk, és megnézhetjük, "mennyire értékesek."

Részlet Michel Radford 1984 című filmjéből
YouTube

A kommunista megfigyeléskényszer és a kapitalista "nincsen lehetetlen" teljesítményvágyának bizarr házasságában a kínai vezetés nyolc magáncégnek adta meg a lehetőséget, hogy kidolgozzák az algoritmust a rendszerre. És nem kis vállalkozásokra esett a választás. Az egyik például a potom 115 ezer milliárd (!) forintos piaci részesedéssel rendelkező közösségimédia-óriás Tencent partnere, ami a WeChat nevű, 850 millió felhasználóval bíró üzenetküldő app tulajdonosa is, a másik az AliBaba nevű világhírű online piactér leányvállalata, ami a legnépszerűbb kínai online fizetési rendszer kidolgozója is, és így tovább - irgalmatlan mennyiségű információ birtokában lévő adatkincsesbányákról beszélünk.

Amik ráadásul nem csak olyanokat vehetnek figyelembe, mint hogy valaki időben fizeti-e a számláját, vagy eleget tesz-e a szerződéseinek, és ezek alapján le- vagy felpontozzák az embert. Az AliBaba például elismeri, hogy olyan szubjektív jellemzőket is vizsgál, mint hogy ha valaki naponta tíz órát videojátékozik, az egy lusta ember, de egy gyakori pelenkavásárló nyilván szülő, aki a megbízhatósági skálán magasabban szerepel. Mindezek hatása nyilvánvaló:

az emberek figyelni fognak arra, hogy csak olyan dolgokat vásároljanak meg online, ami a kormánynak tetszetős.

Vagyis a tervezett rendszer nem csak figyeli és elemzi a magatartást, de esélyes, hogy formálni is fogja azt. Hiszen ha tudjuk, hogy valamiért bünti jár, akkor abból igyekszünk visszavenni. Például eddig sem volt okos kínaiként emlegetni a Tienanmen téri vérengzést, de most akár közvetlen hatással lehet az állampolgár pontszámára (amit még mindig félelmetes még így leírni is). És érdemes belegondolni abba is, hogy a pontjaink esetleg aszerint is változnak, hogy a saját barátaink mondanak-e negatívat a hatalomról.

És fordítva? Bizonyos pont felett letét nélküli autóbérlés? Olajozottabb becsekkolás egy hotelbe? Könnyebb randizás? Gyorsabb internet? Több jog nyugati országokba utazásra? A kormány tehát a potenciális lojalitást méri közvetetten, aminek mindenki igyekszik majd megfelelni, hiszen a kapott pontszám az életére közvetlenül fog hatni. Ha nem írathatjuk a gyerekünket jobb iskolába, vagy nem kapunk a banktól kölcsönt a rossz számaink miatt, akkor inkább jó birkákként fogunk viselkedni.

Játék az engedelmességből

Evidens a kínai döntéshozók célja: kreditszerző játékot csinálni a jóállampolgárságból . A rendszert tesztelő önkéntesek között már most vannak, akik hencegnek egyes fórumokon a magas pontjaikkal. És mindez nem egy hollywoodi fikció forgatókönyve, hanem Kína valósága. Ami, bármilyen lehetetlenül is hangozzon, tényleg nem jár olyan messze a mi aktuális nyugati valóságunktól, amiben a termékek pontozása és véleményezése már most is jelen van, és amiben a Facebook arcfelismerő algoritmusai félelmetesen pontosan dolgoznak.

A pontszámozott jövőképünk már itt ácsorog a küszöbön, és csak arra vár, hogy beengedjék. Hogy egyszer Magyarországon is határozott sztenderdek mentén értékelje ki viselkedésünket a kormány? Térjünk vissza rá pár év múlva, mert lehet, hogy amin most még csak nevetünk, azon akkor már nem fogunk annyira.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tech

Hirdetés