Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az anyagyilkos ölt öt éve a garázssoron, Szombathelyen

Az anyját január elején megölő fiú szúrta halálra öt éve a garázssori lerakat tulajdonosát. Magával is hasonlóan brutális módon akart végezni, de már túl van az életveszélyen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendőrök talán még soha nem örültek annyira DNS-eredménynek Vas megyében, mint néhány napja, amikor a gyorsított eljárásban elvégzett vizsgálat alátámasztotta feltételezésüket: az anyagyilkosság elfogott tettese ölte meg 2006-ban a Jászai Mari utcai garázssor tulajdonosát.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A nyugat.hu mindkét gyilkosságról elsőként közölt helyszíni beszámolót és folyamatosan közzétettük a körözési felhívásokat is. A garázssori gyilkosság néven elhíresült eset kapcsán 30-35 év körüli elkövetőt keresett a rendőrség, a tettes azonban 20 éves volt akkor. Mint az a mai sajtótájékoztatón kiderült, a lerakatos férfi testén 57 késszúrást találtak, ami indokolatlanul sok. Megsérült a tettes Z. Ádám is, aki jól ismerte áldozatát, mivel rendszeresen járt hozzá vásárolni.

2006. szeptember 26-án a 20 éves, állandó pénzzavarral küzdő férfi egy kólát kért a lerakat vezetőjétől. Amikor a magas és testes férfi elfordult, akkor Z. Ádám lesújtott a késsel és hosszú ideig kaszabolta áldozatát. Közben ő is megsérült és értékelhető vérnyomot hagyott a helyszínen.

A luminollal az oszlopig tudták követni a vérnyomot
A luminollal az oszlopig tudták követni a vérnyomot
VMRFK / nyugat.hu

A bűncselekmény fényes nappal, 12.37 és 12.53 között történt. A rendőrök éjjel lekapcsoltatták a közvilágítást a helyszínen és luminol segítségével sikerült pontosan rekonstruálniuk a vérfürdő után véres cipővel menekülő tettes útvonalát. Ebből kiderült, hogy a férfi tett egy indokolatlannak tűnő kitérőt, majd a Jászai Mari út 40. közelében, egy villanyoszlopnál elveszett a nyom. A rendőrök feltételezték, hogy a tettes innen biciklivel, vagy autóval távozott.

A gyanúsított, Zábó Ádám képét bemutatták a rendőrségi sajtótájékoztatón
A gyanúsított, Zábó Ádám képét bemutatták a rendőrségi sajtótájékoztatón
Tánczos Mihály

Az is valószínűnek tűnt, hogy szembejövő ember miatt keresett egérutat a tettes. Ez később bebizonyosodott. Még lehetséges szemtanút is találtak a rendőrök, azonban pechükre egy alkoholista nő személyében. Ő semmilyen körülmények között nem akart együttműködni a rendőrökkel. A rendőrség és a család által felajánlott fél-félmillió forint sem vezetett eredményre. A nyomozók azonban nem hagyták lezárni az ügyet. Több ezer oldal nyomozati anyag, rengeteg kihallgatás és nem publikus nyomozati módszerek segítségével próbáltak közelebb jutni a gyilkoshoz. Az eredményhez a kitartás és a tapasztalat mellett azonban szerencse is kellett. Ez pedig egy másik tragédia kapcsán érkezett a rendőrökhöz.

Nyomrögzítés a gyilkosság felfedezése után

A Fiatal Házasok Otthonában történt brutális gyilkosságról részletesen beszámoltunk. Nem beszélhettünk azonban az elkövetés módjáról és eszközéről. Most viszont már megírhatjuk: Z. Ádám brutálisan összeszurkálta édesanyját és kalapáccsal betörte a fejét. Ezt követően bejelentette anyja munkahelyén és a nagymamájának, hogy az anyja nagyon beteg, ne keressék, mert még a telefonáláshoz is gyenge, majd egy korábban egyeztetett külföldi útra ment, Brnoba. Erről ismerősei is tudtak, így nem volt gyanús a férfi eltűnése.

Bünügyi helyszínelő tart az emeletre, védőfelszerelésben
Bünügyi helyszínelő tart az emeletre, védőfelszerelésben
Tánczos Mihály

A meggyilkolt nő utoljára január 11-én járt a munkahelyén és ekkor vásárolt felvágottat találtak a hűtőben. Feltételezhető, hogy a fia aznap 20-22 óra között végzett vele. Prácser Gábor kiemelt főnyomozónak a Fiatal Házasok Otthonában feltárt tetthelyen azonnal bevillant az öt évvel korábbi gyilkosság. Az indokolatlanul sok késszúrás, a két tett brutalitása hasonló volt. Az akkor még feltételezett tettes lábmérete és testfelépítése is egyezett. Az alsónadrágját vitték el DNS mintavételre, de hamarosan nagy mennyiségű minta állt a rendőrök rendelkezésére. A tettes vére.

Prácser Gábor kiemelt főnyomozónak azonnal feltűnt a két gyilkosság közötti hasonlóság
Prácser Gábor kiemelt főnyomozónak azonnal feltűnt a két gyilkosság közötti hasonlóság
Tánczos Mihály

A rendőrség a sajtó segítségét kérte, kiadták a körözött férfi nevét, arcképét és az öt évvel korábbi passzivitás helyett a rendőrök jól használható bejelentéseket kaptak. Akadt olyan, aki Budapesten az utcán ismerte fel Z. Ádámot, de a férfi érthetően megdöbbent baráti köre is jelentkezett és szintén hasznos információkat adtak róla.

Rejtélyes haláleset a Fiatal Házasok Otthonában
Késsel és kalapáccsal ölte meg az anyját Z. Ádám
Tánczos Mihály

Az egyik ismerőse Skype-on keresztül felvette vele a kapcsolatot, majd a rendőrökkel is. Z. Ádám ekkor már kijelentette, hogy öngyilkos lesz. Sőt, a beszélgetés közben már az ereit is felvágta. Az ismerős a rendőrök tanácsait követve húzta az időt és közben a rendőrök gőzerővel keresték, hol csatlakozik a netre Z. Ádám.

Dr. Halmosi Zsolt főkapitány mögött az anyayilkosság egyik eszköze
Dr. Halmosi Zsolt főkapitány mögött az anyayilkosság egyik eszköze
Tánczos Mihály

A vasi zsaruk a fővárosiak segítségét kérték, mert nyilvánvaló volt, hogy nincs egy órájuk sem elérni a fővárost. A bevetésiek a cím kiderülte után rátörték az ajtót Z. Ádámra, aki éppen hevesen szurkálta magát. Az erei felvágásán kívül 10 késszúrást ejtett magán. Súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba.

Öngyilkosságot kísérelt meg az anyagyilkossággal gyanúsított férfi
BRFK

A férfi búcsúleveleket írt, többek között ismerőseinek és a rendőrségnek is. Ebben Z. Ádám beismerte anyja megölését és mindenkitől bocsánatot kért. A rendőrök most vizsgálják, van-e az országban hasonló módon elkövetett bűncselekmény, felderítetlen elkövetővel? (Vas megyében 1997. óta nincs olyan emberölési ügy, ahol a tettes ismeretlen.)

Mint kiderült, Z. Ádám a garázssori gyilkosság elkövetésekor a Jászai Mari u. 40. szám alatt lakott. Ott, ahol a rendőrök elvesztették a vérnyomot. Elképzelhető, hogy a tettes ott már levette a cipőjét és így sietett haza. Ha az ittas szemtanú akkor elmondja, kit látott, akkor a 20 éves férfitől is kértek volna DNS mintát a rendőrök és már régen rács mögött lehetne. Dr. Halmosi Zsolt főkapitány a sajtón keresztül is köszönetet mondott azoknak, akik hívásukkal segítették a rendőrök munkáját.

A garázssori gyilkossággal együtt tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat a most 25 éves, büntetlen előéletű, zárkózott férfi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A fia ölte meg az asszonyt Szombathelyen? - Körözési képpel

A szombathelyi Zábó Ádám Pétert gyanúsítja a rendőrség édesanyja megölésével. A fiú kb. egy hete eltűnt, édesanyja pedig azóta halott. A rendőrség kéri a fiút, saját érdekében jelentkezzen a rendőrségen.

Női holttestet találtak Szombathelyen - Gyilkosság? (Frissítve)

Holtan találtak egy szombathelyi nőt a Fiatal Házasok Otthonában. A külsérelmi nyomok alapján valószínűsíthető, hogy gyilkosság történt, jó pár nappal korábban.

Öngyilkosságot kísérelt meg az anyagyilkossággal gyanúsított

Egy budapesti panzióban találtak rá a szombathelyi gyilkossággal gyanúsított fiatalemberre, aki feltehetőleg késsel végzett az anyjával. A férfi megijedt a rendőröktől és öngyilkosságot kísérelt meg.

Vérfürdő a lerakatban - Gyilkosság fényes nappal Szombathelyen

A garázssoron kialakított lerakat tulajdonosát, egy 70 éves férfit valaki kegyetlenül megszurkálta.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokkoló

Hirdetés