Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az intenzív osztály ápolói vannak a frontvonalban – szombathelyi beszámoló

Kevesen vannak, sokat túlóráznak és a legnagyobb terhelést kapják – mondja olvasónk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Most igazán az intenzíven dolgozó ápolók vannak a frontvonalban. Ők azok, akik a saját osztályukon és az intenzív terápiás koronavírus-fertőzötteknél is dolgoznak” – mondja olvasónk. Tapasztalatait első kézből szerzi, hiszen egyik családtagja is ápoló a szombathelyi kórház intenzív osztályán.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

„Amúgy is kevesen vannak, most mégis a legnagyobb terhelést kapják. Az intenzív terápiás ápolást nem tudja más végzettségű ápoló végezni, mivel ez a munka nagyon összetett. Rengeteg túlórával tudják megoldani az ellátást, hiába van ott aneszteziológus asszisztens, vagy műtős, mert ők eddig nem ápoltak beteget.” Azt elmúlt héten például az ő rokona ötször 12 órát dolgozott.

„Mindenki a mentősöket látja, meg a sürgősségi dolgozóit. Olvasom, hogy ingyen pizzát, ételt ajánlanak fel nekik. Nagyon szép! Megérdemlik! De az intenzívre és az infektológiára még senki semmit nem küldött. Lehet, hogy csak nem tudják az emberek, hogy ott a háttérben is vannak igazi melósok.”

Mindehhez jön, hogy kevesen vannak. „Munkaerőhiánnyal küzdenek, nagyon kevés a fiatal, egy intenzív ápolónak hosszú idő és gyakorlat kell, hogy átlássa a dolgokat és képben legyen. Hiába végzik el az intenzív szakápolói képzést, az gyakorlat nélkül még semmit sem jelent.”

„Egy ápoló elméletileg csak két beteget láthatna el, de a szombathelyi intenzíven néha 4-5 beteg is jut egy ápolóra, főként a nyári, szabadságolásos időszakban. Az osztálynak van saját alapítványa, ám nem kap túl sok pénzt. Mivel a háttérben dolgoznak, itt nem jellemző a hálapénz, ajándékcsomag sem” – válaszol a természetesen felmerülő, ki nem mondott anyagi kérdésekre.

„Most a nyomás még nagyobb lesz, és félő, hogy a rengeteg túlóra miatt ők is feszültebbek és kimerültek lesznek” – mondja végül olvasónk.

(Címlapképünk csak illusztráció.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés