Apró fejlesztések, egy feltűnő baki a Google-nél és egyéb érdekességek

Gyors tech összefoglaló, mert sötétedik a Google Drive, ingyen 10 gigabájt tárhelyet ad a Viber mögött álló Rakuten és még az Apple is képbe kerül.

A Google régen várt fejlesztést eszközölt a Drive-on és a Youtube-on is. Az előbbinél végre elérhetővé vált a sötét mód a webes felületen is, igaz itt egy kicsit félrement a fordítás, mert a világos módot éppen „vékonynak” hívják – szúrta ki a hvg.hu. A tech óriás fokozatosan teszi elérhetővé az új opciót a magyar felhasználóknak, és remélhetőleg a hibát is gyorsan javítják.

A másik, nagyobb fejlesztést a Youtube kapta, itt a tartalomgyártóknak a feltöltő felületen jelölniük kell, ha a videójuk, vagy annak egyes részei mesterséges intelligencia felhasználásával készültek.

Itt kell megjelölni az MI generált tartalmakat
YouTube

A felhasználóknál egy új felirat fog megjelenni az így megjelölt videók leírásában, de az érzékenyebb témák esetében (például egészségügyi tartalmak) a videókon is ott lesz a jelölés, hogy módosított, vagy mesterségesen generált tartalmat nézünk éppen.

És ezt fogják látni a felhasználók
YouTube

A Youtube terveiben szerepel az is, hogy valamilyen formában szankcionálni fogja azokat a tartalomgyártókat, akik rendszeresen elfelejtik jelölni az MI-kontentet a videóikban.

Mindeközben pedig az Apple összefogna a Google-lel, hogy az almás telefonok is használhassák a konkurens cég Gemini mesterséges intelligencia megoldásait. Az Apple jelentős lemaradásban van az MI fejlesztésével, de idénre megígérték a mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokat a telefonjaikra.

De, hogy ne csak a két legnagyobbról essen szó, a Viber mögött álló japán cég, a Rakuten Symphony felhőszolgáltatást indít Rakuten Drive néven. Az új szolgáltatás részét képezi 10 gigabájt ingyen tárhely, ami havi 8 dolláros (nagyjából 2900 forintos) előfizetés után 1 terabájtra növelhető.

Emellett a Microsoft 365 (Word, Excel, PowerPoint) webes verziója is a csomag részét képezi, bár kollégánknál a múlt héten még nem tudott mit kezdeni a Rakuten a .docx fájllal. Az alapcsomagban 48 óráig élnek majd a megosztó linkek, az előfizetők viszont akár 50 gigabájtos fájlokat is megoszthatnak és ezek a linkek 30 napig használhatóak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech