Apró trükkel hozza előnyős helyzetbe a törvény az egyházakat az adó 1%-os felajánlásnál

Ha valaki ugyanis nem írja át a támogatott szervezet számát, a rendszer automatikusan a korábban támogatott egyháznak utal. Civil szervezetnél ugyanez már nem működik.

Érdemes lesz már idén odafigyelni a személyi jövedelemadó elektronikus kitöltésére. Egy törvényi szabályozás ugyanis előnyhöz juttatja az egyházakat az adó 1%-os felajánlásnál.

Személyi jövedelemadó 1%
nyugat.hu

Az adózó elektronikus nyomtatványaiban rögzítésre kerül annak az egyháznak a technikai száma, amit az idei bevallásba beír.

Vagyis ha például idén valaki a katolikus egyháznak ajánlja fel adója 1%-kát, annak a rendszer jövőre is ennek az egyháznak a technikai számát fogja beírni, hacsak az adózó át nem írja ezt.

Sokan legyinthetnének is, hogy de hát ha valaki egy évben egy szervezetet támogat a felajánlható 1%-kal, akkor valószínű jövőre is ugyanazt a szervezetet szeretné majd, így pedig nem kell neki azzal bíbelődnie, hogy újra kikeresse annak technikai vagy adószámát.

Ez akár könnyebbség is lehetne az adózónak és a könyvelőnek.

Viszont nekünk úgy tűnt, hogy ez csak és kizárólag az egyházakra vonatkozik, hogy biztosak legyünk benne, megkerestük a Nemzeti Adó-, és Vámhivatalt.

A válaszukból pedig az derül ki, hogy a magánszemély 2018-ban technikai számos bevett egyházat jelölt meg a nyilatkozaton, és 2019-ben nem tesz újabb nyilatkozatot, vagy a 2018-ban tett nyilatkozatát nem vonja vissza az erre szolgáló nyomtatványon, akkor a NAV 2019. évi nyilatkozatként figyelembe veszi a 2018-ban tett technikai számos bevett egyházra vonatkozó rendelkezést .

Az új szabályozás első alkalommal a 2018-ban megtett egyházi nyilatkozatokra alkalmazható, és csak az egyházi kedvezményezetti körre érvényes, a civil kedvezményezettekre nem. A technikai számos kiemelt költségvetési előirányzatra és a civil kedvezményezettekre szóló nyilatkozatokat a NAV továbbra is csak egyszer, a nyilatkozat évében veheti figyelembe. Ezekre a kedvezményezettekre minden évben újra kell nyilatkozni.

Vagyis ez a szabályozás idéntől van érvényben és csak és kizárólag az egyházakra érvényes. Valaki jövőre hiába akarja ugyan annak a civil szervezetnek adni adója 1%-át mint az idén. Ezt csak úgy tudja majd megtenni, ha újra begépeli annak adószámát. Míg ha valaki ezzel nem bajlódik, de korábban egyháznak adta 1%-át, akkor bizony az jövőre is annak megy majd.

Bár elsőre tényleg apróságnak tűnik, de akár figyelmetlenségből, akár lustaságból így tényleg előnyhöz jutnak páran a sokakkal szemben. Ez pedig nem túl elegáns dolog.

A felajánlható egy százalékot akár a Nyugat.hu-t is kiadó Nyugat Média és Világháló Egyesületnek is címezheti Ne hagyja veszni adója 1 százalékát! Olvasson inkább nálunk híreket! Adja Nyugat.hu-nak! 2018. January 31. 18:23 , ehhez nem kell mást tennie, mint az adóbevallása 17EGYSZA lapjára csak beírni a Nyugat Média és Világháló Egyesület adószámát. Adószámunk: 18889332-218

Ilyen egyszerű
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság