Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Homokzsákos éjszaka Egyházashollóson

Nem éppen kellemes módon hangoltak pénteken éjszaka Egyházashollóson a szombati falunapra. A Rába menti település folyóparti házait veszélyeztette az áradás, ezért a falu apraja-nagyja a bajba jutottak segítségére sietett.

Több autónyi homokot raktak az éjszaka folyamán a zsákokba, s körbevették velük a lakóházakat, hogy megakadályozzák a víz behatolását. Időt, energiát, fáradságot, autókat, szerszámokat nem kímélve dolgoztak a helybeliek egészen a hajnali órákig, az árvízvédelmi munkában a körmendi tűzoltóság is kivette a részét a gépkocsijaival.

Most megmutatta a település, hogy bajban igenis össze tud fogni. Senki sem törődött mással, mint a még nagyobb baj elhárításával. Férfiak, nők, idősek és egészen fiatalok fogták meg a munka végét, ami pedig emberpróbáló volt. Hajnali fél kettő-kettő körül vetődtek haza a Rába partról az önkéntes munkások. Csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni önzetlen hozzáállásukról. A víz nagyon nehezen vonul vissza, csak centimétereket apad

– nyilatkozta Németh Tamás alpolgármester, leendő polgármester Miért lesz időközi polgármester-választás Egyházashollóson? 2009. June 22. 07:49 .

A környéken mindent elöntött a víz

Szombaton kora délután jártunk a helyszínen, ahol nem lehetett tudni, hol is van az eredeti partja a megáradt, sebes sodrásúvá vált folyónak. A parti házak udvarán, kertjében több centis víz áll, a házfalakat alul többsoros fehér homokszák veszi körül. A rakoncátlan folyó csaknem Duna szélességűvé duzzadt.

Szinte csoda, hogy egy közvetlenül a partra épült háznak még az udvarára sem jutott a vízből, pedig körülötte hömpölyög a Rába. Mint az éppen szemlét tartó tulajdonostól megtudtuk, szerencsére annak idején magasított területre építették a házat, éppen az esetleges árral szembeni védekezésként. A csónakgarázsba azonban bejutott a folyóvíz, ami korábban nem történt meg. Két zsák ott tárolt cementet tett tönkre a több centis víz, de ez legyen a legnagyobb kár. A helybeliek szerint egyébként a folyó vízállása minden korábbit 30-40 centivel meghaladott.

A kemény éjszakai munka után jól jött a falunapi kikapcsolódás

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Árcsúcs Körmendnél, házakat öntött el a víz Rönökön – Sárvárra érkezik az árhullám

A Rába árhulláma elérte Körmendet és Vasvárt, rövidesen Sárváron tetőzik a folyó. Rönökön házakat öntött el a víz, a lakosokat kitelepítették.

Vadvízi evezés a megáradt Perinten

Voltak olyanok is, akik örültek a Perint magas vízállásának, és egy gumicsónakkal eveztek le a patakon. A fiúk, igaz nem gumicsónakkal, de többször csorogtak már végig a Rábán is. (videóval)

Éjjel is megállás nélkül dolgoztak az árvízvédelmi szakemberek Vas megyében

A Perint patak vízhozama az átlagos érték több mint 270-szeresére emelkedett szerda éjjel. A Rábán harmadfokú készültség van érvényben, több helyen kritikus a helyzet.

Sár- és vízözön Kőszegen - Videók és képek a vízből

Percek alatt csapott le az ár Kőszegre a hegyekből. Az emberek nem hittek a szemüknek, amikor a sáros massza végighömpölygött az úton. Bozsok és Velem is úszik, a Gyöngyös patak rekordokat dönt a vízhozamával és a Rába is megmutatja a legcsúnyább arcát.

Miért lesz időközi polgármester-választás Egyházashollóson?

Több hónapos huzavona után lemondott Büki Zoltán egyházashollósi polgármester. Feladatát nem látta el, hatásköreit korábban alpolgármesterére ruházta át. Július 12-én bő egy évre választanak polgármestert a faluban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló