Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a dr. István Lajos díjakat Szombathelyen

Dr. Pusztay János ismertette és méltatta az idei, dr. István Lajosról elnevezett életmű, és innovációs díj nyerteseit. Török Gábort és Kalló Zsoltot Puskás Tivadar köszöntötte.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A dr. István Lajos Életműdíjat idén Török Gábor kapta. Török Gábor kezdettől fogva motorja, művészeti vezetője és egyik rendezője a Ferrum Színházi Társulásnak. 1991-ben a Kiváló Együttes címet, 2003-ban a Csokonai díjat érdemelte ki a Ferrummal. Neki köszönhető, hogy a vasi régióban a Ferrum mutatott be először abszurd műveket, de a hazai drámairodalom "új hullámának" képviselőit – pl. Bereményi, Czakó, Császár, Darvasi, Kárpáti, Schwajda, Tolnai és mások darabjait – is Török Gábor rendezéseiben láthatta először a szombathelyi közönség.

Török Gábor
Benkő Sándor / szombathely.hu
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Ferrum, amely 1976-tól 2000-ig “csak” színpadként jegyezte, 2000 óta pedig színházi társulásként, egyben közhasznú szervezetként is definiálja önmagát. A színházi társulás az utóbbi 30-40 évben képes volt megőrizni és átmenekíteni a vasra jellemző értékeket: a szilárdságot, a keménységet, az eredet vállalását, a folytonosságot. Ahogy a római cézárok mondták: Recipe Ferrum! Légy kemény!

A dr. István Lajos Innovációs Díjat idén Kalló Zsolt kapta

A Capella Savaria művészeti vezetője, koncertmestere és szólistája 1990-ben kitüntetéssel végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Perényi Eszter növendékeként. 1988-89-ben Végh Sándornál is folytatott tanulmányokat Salzburgban. Bejárta a világot több rangos kamaraegyüttes koncertmestereként (Sonora Hungarica, Aura Musicale, Concerto Armonico, Orfeo Zenekar), de szólistaként is ismertté vált TV-, rádió- és CD-felvételein keresztül.

Kalló Zsolt
Benkő Sándor / szombathely.hu

Az Authentic Quartett és a Trio Antiqua alapítója. Régizenei kurzusok meghívott tanára. Jelenleg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és a győri Széchenyi István Egyetem, Varga Tibor Zeneművészeti Intézet docense. 2008-ban Halász Ferenc-díjjal tüntették ki az oktatásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. 2010-ben DLA doktori címet szerzett. Tomasini, Kraus, Michael Haydn hegedűversenyeinek magyarországi bemutatója is az ő nevéhez fűződik. 2014-ben Liszt-díjjal tüntették ki.

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Németh Pál alapította az együttest. 1992-től Kalló Zsolt az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is. Hangszereik eredeti XVIII. századi mesterek munkái, vagy ezek másolatai. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatók. Több mint 80 hanglemezük készült.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés