Naiv vevők, csaló eladók - Így ne vegyünk autót!

Olvasónk története elszomorító, de mégis tele van tanulságokkal.

Elkeseredett olvasónk keresett meg a napokban minket autóvásárlási történetével, amely tökéletesen rávilágít arra, milyen alapvető hibákat követhetünk el egy vásárlás során vagy figyelmetlenségünk, vagy naivságunk miatt.

Szerelem első látásra

Történetünk úgy kezdődik, hogy olvasónknak szüksége lett volna egy új autóra, mivel az előzőről kiderült, hogy nem lehet tovább használni. A tökéletes jármű megtalálása érdekében olyan ismerőseihez fordult, akiket már évtizedek óta jól ismer, ők pedig készségesen álltak rendelkezésére. Több autót is megmutattak neki, és hívták, hogy menjen ki az egyik vasi faluban található telepükre.(Meg kell jegyezni ez a telep nem hivatalos autókereskedés volt.)*

Ő pedig – mivel segítségre volt szüksége – többedmagával így is tett. A telephelyen gyakorlatilag „szerelem volt első látásra” egy Volkswagen gépkocsi, amely néhol horpadt és karcos volt, olvasónknak mégis ez kellett, hiába próbálták róla lebeszélni.

Az autóért a nepperek* közel 1 millió forintot kértek, ebből olvasónk az összeg negyedét első körben ott is hagyta. Erről írtak is egy hivatalos papírt, két tanúval – az egyik olvasónk egy közeli hozzátartozója volt – együtt. Ezt a végösszeg kifizetése után összetépték (mondván, így nem lesz követelés), majd elköszöntek egymástól azzal, hogy 10 hét és megvan az autó.

Egy sötét parkolóban

A hetek teltek-múltak, autó viszont sehol. Aztán az egyik napon jelentkezett az „ismerős” azzal, hogy szüksége lenne egy meghatalmazásra ahhoz, hogy tovább tudja folytatni az átíratást. Ez olvasónk elmondása szerint este, egy parkolóban történt, melyet ő alá is írt, bár mondta az eladónak, hogy ne itt írják alá a papírt, ő mégis ragaszkodott a helyszínhez.

Végül aztán megérkezett az autó, adás-vételi szerződést viszont nem kapott olvasónk, ennek ellenére – szintén tanúk jelenlétében - kifizette a fennmaradó összeget.

A baj csőstül jön

A gondok azután kezdődtek, miután olvasónk elhatározta, családjával egy hétvégére elmegy Horvátországba. Az út végén már érezték, hogy valami nincs rendben az autóval, amelyet tetézett, hogy nem is foglalkoztak vele a kirándulás során. Két napig bele sem ültek a kocsiba, aztán amikor mégis, akkor az autó nem indult. Egy ottani szerelő már akkor megállapította, hogy az autó motorhibás, de annyira sikerült megjavítani, hogy haza tudtak vele jönni.

Amikor megkereste olvasónk az egyik eladót, még segítőkésznek látszott, napokkal később viszont már nem volt hajlandó felvenni a telefont. Sokadik hívásra azért csak felvették, amikor az adás-vételi szerződés került szóba, az eladók már csak annyit mondtak, ők odaadták a szerződést, nem tudják, hogy a vevő hova rakta el.

A dolgot azonban nem hagyta annyiban a mostanra már motorhibássá vált autó tulajdonosa, és a fogyasztóvédelemhez fordult. A fogyasztóvédelem segítségével egy kérvényre kiadták neki az adás-vételi szerződést, amit az autó átíratásakor az eladó adott le a kormányablakban.

Grazban írt szerződés

Ekkor derült ki, hogy a szerződésen úgy szerepelt a vevő aláírása, hogy ő nem is látta a szerződést. Ráadásul a dokumentum szerint Grazban ő és a korábbi osztrák tulajdonos írták alá, két tanú – köztük a már korábban említett közeli hozzátartozó – jelenlétében. Állítólag, mert valójában ők nem is jártak Grazban, ne is írtak alá adásvételi szerődést. Ráadásul az egyik tanú (pontosabban a közeli hozzátartozó) lakcíme sem az aláírása sem stimmelt.

Hogy hogyan kerültek oda az aláírások és a személyes adatok, azt csak sejti olvasónk. Legalábbis azt gondolja, hogy valószínűleg a korábban már aláírt előlegfizetési papírról tudták összerakni az ő és a rokona adatait, utóbbit rosszul.

Nem fizetnek semmit

Ekkor esett le olvasónknak a tantusz: ismerőseik elég csúnyán átverték őket. Próbálták keresni őket azóta is. Főleg azért, mert a törvény szerint, ha egy éven belül valami baja lesz a kocsinak, vissza kell teríteni a vételárat. De mivel kiderült, hogy egy magánszemélytől vették az autót, így erre semmi esély nincs.

Bár olvasónk csak annyit szeretett volna, ha az eladók segítik kifizetni a javítási költséget, de ők közölték, ez már nem az ő problémájuk, nem hajlandók semmit fizetni.

Ami pedig a következményeket illeti: olvasónk azt tervezi, hogy az ügyet a bíróságra viszi. De azért lelkiismeretesen beismerte, tudja, hogy rendkívül naiv volt a vásárlás során. De teljes mértékben megbízott az eladókban, mondván, hosszú évek óta ismerte őket.

Meg kell jegyeznünk, hogy olvasónk nem autókereskedésben vásárolta az autót, hanem magánszemélytől, aki valószínűleg autónepperként tevékenykedett.*

A naivságnak komoly következményei lehetnek, fontos, hogy figyeljünk az intő jelekre, amelyek itt elég nyilvánvalóan jöttek szembe olvasónkkal. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, hogyan vásároljunk autót magánszemélytől vagy kereskedőtől.

Tippek autóvásárláshoz

 • Mindig nézzen utána a kiszemelt autó típusának, ismerje meg a típushibáit, így a helyszínen tudja mit kell nézni. Ha teheti, vigyen magával szakembert.
 • Ha van lehetőség rá, közeli céggel (ha van) előre leegyeztetve nézesse át kiszemelt gépjárművet.
 • Nézzük meg az autó előéletének, futásteljesítményének történetét ügyfélkapun keresztül. Így fény derülhet arra is, hogy visszaállították-e már korábban a kilométerórát.
 • Jó, ha tudjuk, hogy van-e vezetett szervízkönyve a gépjárműnek?
 • Érdemes annak is utánanézni, hogy milyen garanciális kötelezettségeket vállalt a kereskedés. Van olyan, ahol például kiterjesztett garanciát vagy visszavásárlási opciót is kaphatunk, ha valami történik a gépjárművel.
 • Használt autót tehát úgy érdemes vásárolni, hogy a járulékos költségekkel már a vásárlástól kezdve számolunk, és mindenképp hagyunk tartalékot az esetleges későbbi, váratlan kiadásokra.

  *javítva

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem