Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az állami támogatások miatt házasodnak a magyarok

1986 óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly. A házasodási kedvnek azonban nagyon prózai oka van.

A KSH adatai szerint 2020-ban 3 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, ami több mint kétezerrel múlta felül a 2019-es házasságkötések számát. Ennél több házasságot utoljára 1986-ban kötöttek.

Ugyanakkor a jelenségnek nagyon prózai oka van: 62 százalékuk az állami támogatások és kedvezmények miatt házasodik - derült ki az OTP Bank megbízásából készült, házasságkötési trendeket vizsgáló felmérésből.

A részletekből az is kiderült, hogy az esküvőt tervező párok 7 százaléka számol babaváró kölcsön felvétellel, 15 százaléka a csokkal, és 7 százalék mindkettővel. Az MNB adatai szerint egyébként 2021 első negyedévében a lakossági hitelállomány 213 milliárd forintos bővülésének 60 százaléka a babaváró hitelnek volt köszönhető.

A felmérés szerint egyébként a pároknak csak 9 százaléka tervezi az esküvőt, közülük is inkább a 30–39 évesek. Akik még nem tervezik, azok közül a legtöbben a 18-29 éves korosztályból kerülnek ki, és akik pedig egyáltalán nem tervezik, ott a 40–50 éves korosztály jár az élen.

A válaszadók közel fele úgy véli, hogy házasság nélkül is lehet boldog életet élni, nagyobb arányban gondolják ezt a férfiak és a fiatalabbak (18-29 évesek), sőt, a házasságot már tervezők közel 40 százaléka is ezt vallja.

Mindössze a kutatásban részt vevők harmada gondolja úgy, hogy a házasság egy példaértékű szövetséget jelképez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra