Az ELTE SEK Vizuális tanszékének hallgatói is ott voltak az Off Kijev Biennálén

Az orosz offenzíva miatt európai városokba szóródtak szét a programok. Itthon Szigetmonostoron rendezték a háromnapos rendezvénysorozatot.

Szigetmonostoron rendezték meg február 1. és 3. között az Off Kijev Biennálét, amely egy háromnapos képző- és performatív művészeti rendezvénysorozat. Az idei Kijevi Biennále programjai ugyanis az orosz offenzíva miatt európai városokba szóródtak szét, Magyarországon pedig eddig nem volt eredendően hivatalos helyszín.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

„Az Off Kijev Biennále 2024 célja, hogy kiálljon az alapvető emberi értékekért, amilyen a művészet is. Az ukrán-orosz háború ehhez csak apropót szolgáltat, a rendezvény általánosságban a háborút, annak legkülönfélébb eseteit, megnyilvánulási formáit tematizálja."

"Ugyanakkor az OKB helyszíne az aktuálpolitikai szituáció miatt egy elhagyatott, félig romos épület, amely nem sokban különbözik egy háborús terepen gazdátlanul maradt lakóháztól. A kihalt, lepusztult terek átmeneti birtokba vételével szolidaritásunkat fejezzük ki azok iránt, akik fegyveres konfliktusok miatt ma hiányt szenvednek nemcsak kulturális, de még alapvetőbb szükségleteikben" - mondja Kozák Zsuzska kurátor.

ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszék

A hazai művészeti szcéna meghatározó alkotói között az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Vizuális Művészeti Tanszékének oktatója, Hecker Péter és a tanítványai, a Mocskos Múzsák is jelen voltak.

Több hallgató is saját munkáival szerepelt

 • Lantos Nóra,
 • Fekete Boglárka,
 • Somogyi Roberta,
 • Szabó Zóra
 • és Jenei Bernadett
 • A hallgatók háborús képeket dolgoztak fel, de az eseményen performansszal is bemutatkoztak.

  ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszék

  „A performanszban megjelenítettünk azokat a közhelyes szavakat és mondatokat, amelyekkel, habár az együttérzésüket próbálják kifejezni az emberek igazából csak a saját lelküket nyugtatják meg. Vászonként álltunk az ukrán nép ellen elkövetett borzalmak elé, és a ránk vetített borzalmakkal együtt a közhelyeket is elégettük. Mindezzel szerettük volna kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat az ukrán nép és azok a civilek felé, akik ezt a borzalmas háborús helyzetet elszenvedik" - mondta az egyik hallgató, Jenei Bernadett.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra