Az ősi kövek és a tenger - ahol megtalálod lelki nyugalmadat

Olvasónk, György István Péter egyik horvátországi sétájáról ír, líraian.

Elül a nagy zaj, a forró nappalokat felváltja a lágy melengető napsugár. A fügefák kissé kopáros ágain a beérett, aranylóan sárga termések csalogatóan hívják a madarakat a finom csemegére. A horvátországi Krk szigeten, egy délutáni kalandozásra indulunk. A hegyen keresztül vezet a több mint 400 fős lélekszámú faluból, Kornićból a római kori út a sziget fővárosa, Krk irányába. Az olajfaligeteken átvezető útról festőien szép a tenger látványa.

Ősi kövek
György István Péter

Kötőanyag nélkül megrakott kőkerítések között haladunk. Az ültevények között is, amerre a szem ellát, kanyargó kőfalak. Megpillantjuk a Punati öbölben a kör alakú Košlunj szigetet. Már a római korban is lakott volt. Nevezetessége, hogy ferences rendi szerzetesek lakják több évszázad óta. A lelki meditációra tökéletesebb hely kevés van a világon. Haladunk tovább az ősi kövek övezte úton.

Ősi kövek
György István Péter

Közben a lenyugvó nap vöröslő koronája megfürdik a tengerben. Egy szűk ösvényen visszatérünk a tengerpartra. A közelünkben egy csónak halad, benne hetvenkedő korú halásszal. Most napnyugtakor próbál szerencsét. Az elszánt tekintet, a déli népekre jellemző egészségesen lebarnult bőrszín és az arcon olvasható nemes barázdák, Hemingway öreg halászára emlékeztetnek. Az öböl túlpartjánál elhaladó hajóról a kora esti szellő lágy dallamokat sodor felénk.

Ősi kövek
György István Péter

Lassan kigyúlnak az öböl partján az est fényei és az eddig vakítóan kéklő tenger szempillantás alatt elsötétedik. Csak egy-egy távolban elhaladó hajó és az öbölparti települések és a felkelő hold fényei pásztáznak a tenger víztükrén. Az ősi bölcső nyugovóra tér, hogy hajnalban együtt ébredjen a felkelő nappal, a halászatból visszatérő öreg halásszal.

Ősi kövek
György István Péter
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem