Az új építésű lakások négyzetméterára már jóval félmillió forint felett van Szombathelyen

A legdrágább házat most 300 millióért adják a vasi megyeszékhelyen.

A Duna House adatai alapján Vas megyében az idei első félévében 10%-kal drágultak az ingatlanárak 2020 azonos időszakához képest, az elmúlt 10 esztendőben pedig több mint kétszeresére emelkedett a lakások értéke. A 2021 január-júniusa között megvalósult tranzakciók közel 65%-a Szombathelyen realizálódott, a kínálatban pedig jóval 100 millió forint felett meghirdetett otthonokat is találhatnak az érdeklődők.

A Duna House Barométer legfrissebb adatai szerint, a júliusban értékesített panelotthonok átlagos négyzetméterára a keleti országrészben 2,5%-kal mérséklődött, míg nyugaton 20%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Vas megyében a panelek átlagos négyzetméterára jelenleg 343 ezer forint, míg a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 390 ezer forint.

Szombathelyen átlagosan inkább 30 millió forint felett lehetett házat vásárolni, a környező településeken azonban akár 20 millió forint alatt is találhatott megfelelő ingatlant egy potenciális vevő.

Szombathelyen a téglalakások népszerűek
Nagy Jácint

„Míg országos szinten a panelek a legkeresettebbek, addig a nyugati országhatárnál inkább a téglalakások (46%) és a házak (45%) iránt érdeklődnek a potenciális vevők.

Ráadásul idén az eddigi tranzakciók 10,5%-a irányult újépítésű ingatlanra, amelyek átlagos négyzetméterára ma már eléri az 530 ezer” – olvasható a cég lapunknak is eljuttatott elemzésében.

„A megyeszékhelyen valósult meg a legtöbb tranzakció január-június között, de mellette a környező kisebb-nagyobb településeken is nagy volt a forgalom, igaz, a vételárak nagyságrendileg 20-30%-kal alacsonyabbak voltak, mint a szombathelyiek. Kőszeg és Sárvár továbbra is népszerű, ami érthető is, hiszen közkedvelt kulturális, illetve egészségturizmusi utazási célpontok” – nyilatkozta a cég egyik helyi franchise partnere.

Ez az a bizonyos 300 milliós szombathelyi ház
Duna House

A Duna House kínálatában a legdrágább ingatlan jelenleg egy közel 300 millió forintos, egyedi tervezésű, kétszintes családi ház. A Szombathely Olad városrészében található, 10 hálószobás ingatlan a hozzá tartozó telekkel együtt több mint 1700 négyzetméteren terül el, és olyan extrák is tartoznak hozzá, mint a medence, télikert vagy nyitott tetőterasz. ( Itt megnézheti a házat.)

Előbbi házrész ma már nem is számít igazi kuriózumnak, az utazási korlátozások miatt ugyanis felértékelődött szerepük, így a kereslet is megélénkült az épített medencével rendelkező, nagyobb értékű ingatlanok iránt.

Ami az albérletek piacát illeti

Az országos trendet követve, Szombathelyen is stabilizálódott az albérletpiac az újranyitást követően, a felvételi ponthatárok kihirdetése után pedig még tovább pörög.

Az árak nem változtak jelentősen az előző évekhez képest, megyeszékhelyünkön átlagosan havi 95 ezer forintért lehet albérlethez jutni, így a középmezőnyben helyezkedik el az egyetemi városok között. Érdekesség, hogy csökkent budapesti és az egyetemvárosokban kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díjai közötti különbség.

A fővárosban ugyanazért a lakásért most körülbelül 50-60 ezer forinttal kell többet fizetni, mint Szombathelyen.

A legkeresettebbek továbbra is a kétszobás, jó állapotú lakások, de minden kategóriában van bőven kínálat. Rengeteg új ingatlan épült az elmúlt években, amiknek jó részét befektetésként vásárolták meg, és úgy tűnik, gyorsan hozamot is realizálhatnak belőlük az új tulajdonosok, hiszen van igény az albérletekre – olvasható az elemzésben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság