Rákkeltő anyag kerülhetett elő a felújítás alatt álló szombathelyi Képtár külső burkolata alól

40-50 évvel ezelőtt széles körben használták szigetelésre az azbesztet.

Javában tart a szombathelyi Képtár felújítása, amiről nemrég interjúban beszélgettünk Mi van a Szombathelyi Képtár fehér homlokzata mögött? - beszélgetés Csapláros Andrea múzeumigazgatóval 2020. February 02. 11:24 Csapláros Andrea igazgatóval. Interjúnknak akkor ezt a címet adtuk: "Mi van a Szombathelyi Képtár fehér homlokzata mögött?"

Akkor nem is sejtettük, hogy a kérdésre ez a válasz érkezik majd: A fehér burkolat alatt azbesztnek látszó szigetelés van, amit most nagy darabokban szednek le a munkások.

Azbeszt a Képtárburkolata alatt
Szilágyi József (telefonos fotó)

Amikor ott jártunk, még sok helyen látszott a szigetelés a megkezdett burkolat alatt, az udvar közepén egy nagy szeméttárolóba gyűjtötték a leszedett darabokat.

Megkerestük a kivitelező Homlok Zrt-t, azt a válasz kaptuk, hogy jelenlegi tudásuk szerint a bontott anyagok nem tartalmaznak azbesztet, arról a megrendelőknek, tervezőnek, műszaki lebonyolítónak sincs tudomása.

Azbeszt a Képtár burkolata alatt
Szilágyi József (telefonos fotó)

Mint írják, a korábbi időszakban sem gyártottak homlokzati hőszigetelést ebből az anyagból, kizárólag gépészeti csővezeték szigetelésre használták ezen anyagot. De bármilyen veszélyes hulladék kerül elő, azt az előírásoknak megfelelően fogják kezelni.

Azbeszt a Képtárburkolata alatt
Szilágyi József (telefonos fotó)

Az azbesztet egészen a 80-as évek végéig nagy mennyiségben használták épületek szigetelésére, köztük panelházaknál is ott főleg a nem lakóhelyiségeket burkolták vele. A Képtárat a 1985-ben adták át, így nem meglepő, hogy azbeszttel szigetelhették a fehér márvány burkolat alatt.

Az azbesztről később viszont kiderült, hogy erősen rákkeltő. Hosszú ideig tartott, amíg felismerték az egészségkárosító hatását, mert a hosszan tartó, sokszor évtizedeken át tartó lappangási idő miatt nehezen lehetett bizonyítani azt.

Azbeszt a Képtárburkolata alatt
Szilágyi József (telefonos fotó)

A kutatások később egyértelműen kimutatták, hogy a levegőbe kerülő azbesztpor és -származékok belélegzése már kis mennyiségben is maradandó károsodással járhat.

Az azbeszt a szervezetbe kerülve gyógyíthatatlan betegséget okozhat: azbesztózis, tüdőrák, gégerák, mesothelioma. A WHO adatai szerint manapság a tüdőrák miatt kezeltek csaknem felénél az azbeszt közvetlenül felelős a betegség kialakulásáért.

Azbeszt a Képtárburkolata alatt
Szilágyi József (telefonos fotó)

Az azbeszt ma már veszélyes anyagnak minősül, amit ártalmatlanítani kell.

Azbeszt a Képtárburkolata alatt
Szilágyi József (telefonos fotó)

A Képtár felújításáról már két és fél éve írtunk 1.42 milliárdból ezt a közintézményt is kipofozzák Szombathelyen 2017. December 06. 14:15 , tavaly tavasszal írták alá a támogatási szerződést A víztorony, a Képtár és a buszállomás nélküli Ady tér terveiről döntenek csütörtökön 2018. April 23. 07:13 , közel másfél milliárdba kerül. Ebből az épület felújítása 838 millió forint lesz, az erre kiírt közbeszerzési pályázatot a Homlok Zrt. Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cége nyerte el Mészáros Lőrinc veje sorra nyeri a szombathelyi munkákat, most éppen a Képtár felújítását kapta meg 2019. October 09. 10:36 .

A felújítás során az épület tető- és homlokzati szigetelését megújítják, kicserélik a nyílászárókat. Megújul a második emeleti kiállítóterem, és egy múzeumshopot is kialakítanak.

Új műtárgy-világítási rendszer építenek ki, valamint digitális, informatikai rendszert telepítenek, ami a látogatók tájékoztatásában játszik majd szerepet okostelefonos alkalmazáson keresztül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely