Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videó: Tele van a Balaton vize algával Györöknél

Minél előbb el kell kezdeni a kotrást, hogy elkerüljék az ökológiai katasztrófát.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baj van a Balaton nyugati medencéjének vízminőségével – írtuk csütörtökön. Baj van a Balaton nyugati medencéjének vízminőségével July 16. 19:42 Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, mert július 13-án a part mentén vett mintákban a nyílt vízinek csaknem a háromszorosa volt az algák mennyisége.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk küldött fotókat és videót a balatongyöröki partról.

A szakemberek most kotrásra készülnek, úgynevezett lepel- és mélységi kotrást végeznek majd, az OVF ígérete szerint a munka Balatongyörök térségében a lehető legrövidebb időn belül megindul.

Még februárban írtunk Balatongyöröknél és Vonyarcvashegynél már nagyon kellene kotorni a Balatont, de nincs rá pénz February 07. 21:19 arról, hogy Balatongyöröknél és Vonyarcvashegynél már nagyon kellene kotorni a Balatont, a beavatkozás legsürgetőbb a Balatongyörök és Vonyarcvashegy előtti vízterületen, ahonnan több mint egymillió köbméternyi mederanyagot kell eltávolítani. Második ütemeként pedig a Keszthelyi-öböl (Keszthely előtt illetve a Zala torokban), majd harmadik ütemeként a szigligeti medencében és a Balatonfűzfő előtti vízterületen kell lepelkotrást végezni 20-30 centiméter vastagságban – közölte akkor Csonki István, a Balaton területén illetékes Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Alga a Balatonban Balatongyöröknél
Olvasó

Az algák majdnem ökológiai katasztrófát okoztak

Az 1970-es évek végén, illetve a 80-as évek elején kezdték el rendszeresen kotorni a Balatonból a foszforban gazdag mederüledéket az ökológiai katasztrófával fenyegető mértékű algásodás miatt.

Ekkor 5-6 kotróhajó dolgozott napi 24 órában a keszthelyi és szigligeti öbölben. A munkálatokra 2004-ig külön soron biztosított nevesített forrást az állami költségvetés. Az egyéb, külső terheléseket csökkentő intézkedésekkel – a térség csatornázásával, állattartás korlátozásával, Kis-Balaton vízvédelmi rendszer kiépítésével – mintegy másfél évtized elteltével javult a helyzet.

Alga a Balatonban Balatongyöröknél
Olvasó

A tó vízminősége 1995-re állt vissza stabilan a 60-as évekre jellemző szintre, ezt követően tíz év elteltével álltak le a vízminőség-védelmi kotrási munkákkal. A vízügy 2014-ben intézkedési tervet dolgozott ki az esetleg fellépő problémákra. Elkészítették a tó mederfelmérését, iszap-térképét, áramlási modelljét és az újabb nádas-térképét.

A terv alapján el kell kezdeni ismét a tó fenntartási jellegű, vízminőségi célú mederkotrását, ha ezt nem teszik meg, akkor ismét ökológiai katasztrófa fenyeget az algásodás miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés