El akarják adni a balatonberényi gyermeküdülőt?

A vasi MSZP-s országgyűlési képviselők szerint minden jel erre mutat. Azt mondják, a járások kialakításával is vagyont vesz el az állam az önkormányzatoktól.

Diavetítéses sajtótájékoztatót tartott a két országgyűlési képviselő, Ipkovich György és Nemény András. A képekkel a balatonberényi gyermeküdülő Nem tudnak hol nyaralni a Vas megyei gyerekek 2012. January 31. 08:48 jelenlegi állapotát demonstrálták, az üdülő elhagyottnak, és lepusztultnak látszik. Ahogyan Nemény megfogalmazta, olyan, mint az egyik ismeretterjesztő csatorna filmje, ami az ember eltűnése után mutatja be a környezet pusztulását.

A zalaiak üdülőjét már eladták

Ipkovich György kijelentette, attól tartanak, hogy az üdülő eladását készítik elő. Régen minden megyei önkormányzatnak volt üdülője a Balaton mellett, a Vas megyei önkormányzaté volt az utolsó, a többiek már korábban eladták. A szombathelyi önkormányzat évente mintegy 600 szombathelyi gyerek nyaralásához adott támogatást, 1-2 milliót fordítottak erre. Ez volt a legolcsóbb üdülési lehetőség gyerekek számára, most ez is megszűnt.

A balatonberényi gyermeküdülő 2012 áprilisában
A balatonberényi gyermeküdülő 2012 áprilisában
Dr. Czeglédy Csaba

Ipkovich hozzátette, az üdülő mellett korábban a Zala megyei önkormányzat üdülője volt, azt már megvette egy osztrák állampolgár, lebontotta az épületet, így most egy hatalmas, üres terület van a helyén. A volt vasi gyermeküdülő pedig elhagyatottan áll, erről Czeglédy Csaba városi képviselő készített fotókat.

Ipkovich megemlítette, hogy eddig egy pékség is működött az épületben. Szezonban a tábor konyháját látta el, holtszezonban pedig a környéken terítették termékeiket, és ennek bevételéből finanszírozták az épület költségeit. Most már a pékség sem működik.

Nemény András elmesélte, hogy a Humán Jövő 2000 Kft-től származó információk szerint a balatoni üdülők felett Majthényi László rendelkezik. (Ezt mi is megírtuk korábban Majthényi László dönt az üdülésekről? 2012. April 11. 15:30 .) A képviselő szerint, ha így van, annak örülnek, de elvárásaik is vannak, hogy a vasi gyerekek ne szenvedjenek hátrányt az üdülők államosítása miatt. Megjegyezte, a balatonberényi üdülő példájából látható, nem mindegy, hogy valami állami vagy önkormányzati tulajdonban van.

Viszik a polgármesteri hivatalokat is

Nemény felidézte, hogy a járási hivatalokról szóló törvény Még nem véglegesek a járáshatárok 2012. April 09. 19:25 általános vitáját Szabó Erika államtitkár azzal kezdte, hogy a területi államigazgatás átszervezése sikeres volt. Itt éppen az látható, hogy nem volt az, mert nem értékmegőrzés zajlik, hanem értékesítésre való felkészítés.

A balatonberényi gyermeküdülő 2012 áprilisában
A balatonberényi gyermeküdülő 2012 áprilisában
Dr. Czeglédy Csaba

Ipkovich György a tervezett járásokkal Hét járás lesz Vas megyében 2012. January 11. 12:55 kapcsolatban kijelentette, nem csak az államigazgatás átszervezéséről van szó, hanem újabb vagyon-átvételről. Mindez beleillik abba a folyamatba, amiben a választott testületeket vissza akarják szorítani, és a hivatalokat erősítik. Az önkormányzatok helyett egyre inkább az állami hivatalok látják el a feladatokat.

Mindez azzal is jár, hogy a polgármesteri hivatalok, okmányirodák is teljesen vagy részben állami tulajdonba kerülnek, ráadásul nem tisztázott, hogy a fenntartási költségek kit fognak terhelni. Szombathelyen például pályázati támogatással újították fel és bővítették a városháza épületét, a pályázathoz szükséges önerőt hitelből finanszírozták. Kérdés, most az állam vagy az önkormányzat fizeti-e a hiteltörlesztést.

Biankó csekk a kormánynak

Nemény András hozzátette, úgy tűnik, kormányrendeletekkel akarják majd kitölteni a törvény hiányosságait, még a fideszes képviselők sem tudják, hogyan működik majd ez az egész. Gyakorlatilag egy biankó csekket nyújtanak át a kormánynak.

A képviselő szerint mindez a miniszterelnök centralizációs törekvéseit Lopakodva közelít a tanácsrendszer 2011. March 26. 18:45 mutatja. És az is, hogy az információk szerint a járási hivatalok élére politikusokat neveznek ki, itt akarják elhelyezni a kormánypártok kádereit, és ebből nem is csinálnak titkot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Majthényi László dönt az üdülésekről?

A Vas megyei közgyűlés alelnöke is azok között van, akik kijelölhetik a balatoni gyermeküdülők kedvezményezettjeit. Ő egy honlapra irányított minket.

Még nem véglegesek a járáshatárok

Vas megyében közel tucatnyi település kérte, hogy az állam által kijelölt járás helyett másik járáshoz tartozzon. A hivatalok helyét is keresik még.

Nem tudnak hol nyaralni a Vas megyei gyerekek

A megyei önkormányzat üdülőit átvette az állam, és az a cég működteti, amelyik az állami üdülési pályázatot irányítja. Az önkormányzat is a fejét vakarja.

Hét járás lesz Vas megyében

Remélhetőleg a nagyobb városok lesznek a járási központok, az ügyintézések miatt utazgatni kell majd. Mindez 2013-ban lép életbe.

Lopakodva közelít a tanácsrendszer

Legalábbis akkor, ha a parlament elfogadja a tervezett módosításokat. Az önkormányzatok szerepét csökkentik, a kormányhivatalokét növelik, az országgyűlési képviselő nem lehet polgármester, a jegyző kormányhivatalnok lesz.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet