Tönkremegy a balatonberényi gyermeküdülő, nincs igazi gazdája

Pedig mennyi gyerek nyaralt itt, mielőtt gondozásába vette volna az állam! Tavaly az eladásáról beszéltek, de meg sem hirdették.

Semmi sem történt az elmúlt bő egy évben a Vas megyei önkormányzat volt balatonberényi gyermeküdülőjével, szép lassan tönkremegy. Az üdülő az állam tulajdonában van, úgy és senki sem foglalkozik vele - tudtuk meg megbízható forrásból.

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő 2012. June 21. 12:01 , nyaraltak ott gyerekek, akiket az Alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

Az ingatlant egyébként tavaly tavasszal - ellenzéki javaslatra - meg akarta szerezni a szombathelyi önkormányzat, kérvényt nyújtottak be a szakminisztériumhoz, de az elutasították.

Tavaly augusztusban megkerestük Eladja az állam a Vas megyei önkormányzat volt balatonberényi gyermeküdülőjét 2016. August 13. 11:54 a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, ahol azt mondták, az üdülő tényleg nem működik, el akarják adni, és erre nyilvános pályázatot írnak majd ki.

Megnéztük a Vagyonkezelő pályázatait, és sem a lejárt, sem a most futó pályázati kiírások között nem találtuk az üdülőt. Kérdéseinkre azt válaszolták, jelenleg az értékesítés előkészítése zajlik, várhatóan jövő év elején hirdetik meg.

Annyit sikerült még megtudnunk, hogy tavaly télen a volt gyermeküdülő épületében rövid ideig működött egy pékség és egy morzsaüzem, de azóta üresen, gondozatlanul áll az egykor szebb napokat látott, öt éve a Vas megyei önkormányzattól elrekvirált, most állami tulajdonban lévő gyermeküdülő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet