Eladja az állam a Vas megyei önkormányzat volt balatonberényi gyermeküdülőjét

Elvették a megyei önkormányzattól, három évig használták, most pénzt csinálnak belőle.

Társaságunk – a vagyongazdálkodási szempontokat szem előtt tartva – az ingatlan versenyeztetés keretében történő értékesítését preferálja

- erősítette meg információnkat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Négy éve egy tollvonással államosították

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdona volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

Dr. Czeglédy Csaba

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő 2012. June 21. 12:01 , nyaraltak ott gyerekek, akiket az Alapítvány utalt be.

Idén márciusban észrevettük, hogy a berényi gyermeküdülő már nem szerepel Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 az Alapítvány üdülési helyszínei között. Egy hónappal korábban történt, hogy az Európai Bizottság az állami monopolhelyzet miatt elkaszálta a Erzsébet-progamot, így azt át kellett szervezni.

Vissza nem adják, inkább pénzt csinálnak belőle

Ekkor jött a képbe az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány, a kormány nekik adta át a gyermeküdültetéseket, a Nemzeti Üdülési Alapítvány már csak felnőttekkel foglalkozik. Ezt az országgyűlés március 17-i ülésén Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára meg is erősítette Eladják, vagy az egyházé lesz Vas megye volt balatonberényi gyermeküdülője 2016. March 24. 15:02 , azzal, hogy az alacsony kapacitással működő üdülőket nem működtetik tovább, hanem eladják. De ekkor még nem volt biztos, hogy a korábban amúgy teljes kapacitással működő balatonberényi gyermeküdülővel mit kezdenek majd.

Dr. Czeglédy Csaba

Tavasszal a szombathelyi városi közgyűlés - ellenzéki javaslatra - kérte a szakminisztériumot, hogy a gyermeküdülőt adják át, és a város majd működteti. Információink szerint két hete jött meg a válasz, amelyben elutasították a kérést, éppúgy, mint nem sokkal korábban az MMIK esetében Nem lett Szombathelyé az MMIK 2016. May 28. 07:48 is.

Ezek után megnéztük a Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány honlapját, és a berényi üdülő ott sem szerepelt az üdülési helyszínek között. Megkérdeztük hát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, hogy mi a terv a gyermeküdülővel. Gyorsan és röviden válaszoltak.

Dr. Czeglédy Csaba

Az üdülő jelenleg nem működik, de gondnok vigyáz az állapotára. A terv pedig az, hogy pályázatot írnak ki rá, és eladják. Mégpedig a tavaly ősszel elindult Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül, ami az MNV Zrt. szerint teljes körűen biztosítja a transzparenciát és nyilvánosságot. Itt egyébként

a magyar állam tulajdonában álló, az állami feladat ellátásához nem szükséges vagyontárgyakra lehet licitálni

.

Összefoglalva, a Vas megyei önkormányzat (korábban tanács) felépített, és évtizedeken át üzemeltetett egy gyermeküdülőt Balatonberényben. A Fidesz-kormány ezt egy tollvonással elvette a megyétől, három évig működtette, most pedig eladja. A pénz, persze, az államé lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet