Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Az új vagyontörvény megóvja a gyermeküdülőket attól, hogy magánkézbe kerüljenek"

Ezt Rétvári Bence államtitkár mondta Nemény András kérdésére az országgyűlésben 2012-ben. A volt balatonberényi gyermeküdülőt a jövő héten árverezi el az állam.

A volt balatonberényi gyermeküdülőt 2012. január 1-ével vette el az állam a Vas megyei önkormányzattól, annak egész intézményhálózatával együtt.

Két hónappal az államosítás után, 2012. március elején Szombathely jelenlegi polgármestere, Nemény András, aki akkor országgyűlési képviselő volt, kérdést tett fel a parlamentben a gyermeküdülő sorsáról.

Emlékeztetett rá, azzal indokolták a lépést, hogy az állam majd jó gazda lesz, de látszik, hogy ez nem így van - mondta. Hozzátette, a Vas megyeiek összefogásából, munkájából épült az üdülő, ahol az állami gondozottak és a fogyatékkal élők ingyen nyaralhattak.

Feltette a kérdést, mi lesz a sorsa a gyermeküdülőnek, és javasolta, hogy az ingatlant kapja meg Szombathely, az önkormányzat újra a gyerekek nyaraltatására fogja használni.

Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki azt mondta, senkinek sem kell félnie a tulajdonosváltás miatt. Kijelentette, az Erzsébet-program keretében ugyanúgy tudnak nyaralni a gyerekek, mint korábban. Azt is mondta, hogy eddig a pusztulás, a bezárás, az áron aluli értékesítés jellemezte az ilyen üdülőket, mert az új vagyontörvény megóvja ezeket az üdülőket attól, hogy magánkézbe kerüljenek.

Ehhez képest a balatonberényi gyermeküdülő összesen három évig, 2012-2015-ig működött üdülőként Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő 2012. June 21. 12:01 az Erzsébet-programban. 2016-ban már nem szerepelt Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

Az üdülő öt évig kihasználatlanul állt, a hét elején hirdették meg árverésre 528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt May 11. 15:45 , méghozzá meglehetősen furcsa módon. Az üdülő volt strandja nem szerepel az ajánlatban, az árverés meghirdetése után két nappal összesen fél órát kaptak az érdeklődők, hogy megnézzék az ingatlant, a pályázónak 131 millió 940 ezer forint árverési biztosítékot kell letennie a licitálás előtt.

A kikiáltási ár 528 millió forint, a licitlépcső egymillió forint. Említett cikkünkben azt is írtuk, erős a gyanú, hogy van rá vevőjelölt, és ezért akarják pár nap alatt letudni a tranzakciót. Ez be is bizonyosodott, kiderült, hogy a NER emberei köröznek A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött May 14. 18:17 az üdülő felett.

Így már biztos, hogy a Vas megyei gyerekek számára elveszik a berényi üdülési lehetőség, hiába tervezte a jelenlegi szombathelyi városvezetés, hogy visszaszerzi az ingatlant az államtól.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra