Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött

Erős a mutyigyanú, amit a pályázat kiírása is megerősít.

"A vagyonkezelő azzal trükközik, hogy bár a gyermeküdülő két helyrajzi számon szerepel, egyiken maga az épület, másikon az üdülőhöz tartozó strand, csak az épület területét hirdették meg, a közvetlen balatoni hozzáférést biztosító strand területét nem" - írja Facebook-posztjában Czeglédy Csaba szombathelyi városi képviselő.

Erről térképmásolatot is készített, ahol pirossal jelezte a volt strandot.

Forrás: Facebook / Dr. Ceglédy Csaba

A képviselő azt írja, ha véletlenül nem úgy alakulna az árverés, ahogyan azt előre eldöntötték, akkor az új tulajdonosnak majd megtiltják, hogy a strandot használja. Ha nem a fideszes oligarchák szerzik meg a Vas megyeiek volt gyermeküdülőjét, akkor a “szerencsés” vevőnek lesz egy Balaton-parti ingatlana Balaton nélkül.

A volt balatonberényi gyermeküdülőt hétfőn hirdette meg 528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt May 11. 15:45 elektronikus árverésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A kikiáltási ár 528 millió forint, a licitlépcső egymillió forint, a pályázónak 131 millió 940 ezer forint árverési biztosítékot kell letennie a licitálás előtt, ami május 17. reggel 8 órától május 25-én 21 óráig tart majd. Egyébként már több mint négy éve eladásra ítélte Eladja az állam a Vas megyei önkormányzat volt balatonberényi gyermeküdülőjét 2016. August 13. 11:54 az MNV az ingatlant, és eddig nem sikerült meghirdetniük. Meghirdetnie sem sikerült az államnak négy év alatt a volt balatonberényi gyermeküdülőt 2020. October 06. 07:31

A tranzakciót pár nap alatt le akarják zavarni, hiszen a hétfői meghirdetést követően szerdán lehetett megnézni az ingatlant, erre az az érdeklődőknek összesen fél órát adtak. Már említett cikkünkben 528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt May 11. 15:45 azt írtuk, erős a gyanú, hogy van rá vevőjelölt, és ez az oka a mostani gyors ügyintézésnek.

Forrás: Facebook / Dr. Ceglédy Csaba

Czeglédy Csaba is erre a következtetésre jutott, miután szerdán elment a meghirdetett megtekintésre. Ezt írta: "A leendő tulajdonosok akkora sofőrös Audival érkeztek meg szerdán a helyszínre, amit eddig csak a tévében láttam, és bár kötelező lett volna kitölteniük a megtekintési nyilatkozatot, leléptek előtte."

A képviselő azt is megerősítette a posztban, hogy a jelenlegi szombathelyi városvezetés megpróbálta megszerezni a gyermeküdülőt. "Kezdeményezésemre tavaly is megkereste hivatalosan Szombathely polgármestere a nemzeti vagyonkezelőt, hogy legalább adják a város használatába a gyermeküdülőt, mert több száz szombathelyi család nem tudja megengedni magának, hogy gyermekeik piaci áron nyaraljanak a Balatonnál. Töltse be régi szerepét az üdülő.

Az MNV megírta, hogy el akarják adni, és kötelezettséget vállaltak arra, hogy a licitről időben értesíti fogják az önkormányzatot. Mint kiderült, ez is hazugság volt: egyáltalán nem jelezték.

Nyilvánvalóan tartottak attól, hátha visszaszerzi Szombathely a gyermeküdülőt. A fideszes oligarchák érdekében ezt szándékosan megakadályozták" - írta.

A megyei önkormányzattól vették el a gyermeküdülőt

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A Fidesz-kormány 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázában a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött, Mégis működik a balatonberényi gyermeküdülő 2012. June 21. 12:01 nyaraltak ott gyerekek, akiket az Alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt Megint új gazdája lesz a balatonberényi gyermeküdülőnek, ahol egykor a vasi diákok nyaraltak 2016. March 23. 08:02 az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő.

2017-ben mi is megnéztük, Tönkremegy a volt balatonberényi gyermeküdülő, nincs igazi gazdája 2017. November 11. 07:40 és azt láttuk, hogy egyre rosszabb állapotban van az egykor szebb napokat látott ingatlan.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra